CFR Călători a anulat petrecerea cu lăutari care ar fi urmat să aibă loc în Trenul Regal

CFR Călători a anulat petrecerea cu lăutari care ar fi urmat să aibă loc în Trenul Regal
Sursa: Lucian Danciu/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 29/11/2022, 08:57

Compania CFR Călători a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că a decis să denunțe în mod unilateral contractul prin care Trenul Regal ar fi urmat să fie folosit pentru organizarea unei petreceri cu lăutari de 1 decembrie.

Instituția recunoaște că un astfel de contract a existat, dar informează că nu are nicio legătură cu organizarea evenimentului propriu-zis.

„Referitor la solicitările de presă cu privire la implicațiile CFR Călători în organizarea evenimentului din Trenul Regal al Societății Feroviare de Turism – SFT CFR SA, facem următoarele precizări:

CFR Călători nu are nicio implicație sau vreo contribuție în organizarea evenimentului din tren, în timpul circulației Trenului Regal al Societății Feroviare de Turism – SFT CFR SA.

CFR Călători poate realiza la cerere, contra cost, prestații comerciale folosind personalul și materialul rulant propriu sau al beneficiarului.

În acest sens, CFR Călători a primit o solicitare de prestări servicii pentru asigurarea remorcării și a personalului tehnic în vederea circulației garniturii Trenului Regal, pe ruta București-Sinaia și retur. Beneficiarul, odată cu solicitarea, a prezentat toate avizele tehnice de circulație ale trenului, emise de organele abilitate.

CFR Călători a notificat Beneficiarul, conform clauzelor contractuale, asupra denunțării unilaterale a contractului”, se arată în comunicatul companiei.

Casa Regală consideră „aproape o blasfemie” petrecerea cu „șpriț și lăutari” organizată în Trenul Regal

Trenul Regal ar fi urmat să găzduiască o petrecere cu „șpriț și lăutari”, de 1 Decembrie, pentru care 80 de persoane au plătit în total 40.000 de euro. Evenimentul a deranjat Casa Regală a României, care a transmis că „istoria României nu poate fi închiriată”, iar petrecerea „este o aproape blasfemie”.

De asemenea, deputatul PNL Alexandru Muraru – care este și consilierul premierului pe probleme de xenofobie și antisemitism – a transmis printr-un mesaj publicat sâmbătă, pe Facebook, că „petrecerile lăutărești de 1 Decembrie” care vor avea loc în Trenul Regal „sunt intolerabile și trebuie stopate”, cerându-iministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să intervină.

Trenul regal a fost închiriat pentru o petrecere numită „Spriț și lăutari”, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Un bilet a costat 500 de euro și în pachet a intrat o călătorie cu trenul București-Sinaia și retur, o degustare de vinuri, mâncare și muzică lăutărească. Toate cele 80 de bilete pentru acest eveniment au fost deja vândute.

„De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu trenul regal, pe ruta București-Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară”, se arată pe pagina de promovare a evenimentului, în timp ce pe afiş apar inclusiv Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Decizia de a face petrecere cu lăutari în Trenul Regal a deranjat Casa Regală a României, care a transmis un comunicat prin intermediul directorului Administrației Proprietăților Regale, Ion Tucă.

„Cu Trenul Regal au călătorit patru generații ale familiei regale. Începând cu 2008, au fost 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală. Trenul a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948.

Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie. Trenul Regal îl considerăm un loc sacru, după ce l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum”, a reacționat directorul Administrației Proprietăților Regale, Ion Tucă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu