China, a doua mare economie a lumii, se confruntă cu dificultăți economice majore. Chiar președintele XI Jinping recunoaște acest lucru în premieră

China, a doua mare economie a lumii, se confruntă cu dificultăți economice majore. Chiar președintele XI Jinping recunoaște acest lucru în premieră
Xi Jinping / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 02/01/2024, 08:53
Actualizat: 02/01/2024, 10:14

Președintele Chinei, XI Jinping recunoaște în premieră că țara sa se confruntă cu provocări economice semnificative, iar afacerile se prăbușesc amplificând și mai mult rata de șomaj. Anunțul a fost făcut chiar în discursul său anual, marcat de o sinceritate neobișnuită. Este prima dată când Xi menționează provocările economice în discursurile sale de Anul Nou începând cu 2013.

China, a doua mare economie a lumii, se confruntă cu o încetinire structurală, caracterizată de o cerere slabă, creșterea șomajului și o scădere a încrederii în mediul de afaceri.

„Unele întreprinderi au avut o perioadă dificilă. Unii oameni au avut dificultăţi în găsirea de locuri de muncă şi în satisfacerea nevoilor de bază. Toate acestea rămân în prim-planul minţii mele”, a spus Xi în remarcile care au fost, de asemenea, difuzate pe scară largă de mass-media de stat. „Vom consolida şi întări impulsul de redresare economică”.
Cu câteva ore înainte de discursul său, Biroul Național de Statistică a publicat indicele lunar al managerilor de achiziții (PMI), indicând o scădere a activității fabricilor în decembrie la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni.
Indicele oficial PMI din industria prelucrătoare a scăzut luna trecută la 49, față de 49,4 în noiembrie, potrivit unui comunicat al BNS.

Sectorul manufacturier masiv al țării a fost slab în cea mai mare parte a anului 2023. După o scurtă redresare a activității economice în primul trimestru al anului trecut, indicele oficial PMI al industriei prelucrătoare s-a contractat timp de cinci luni, până în septembrie. Apoi a scăzut din nou sub 50.

Economia Chinei a fost afectată de o serie de probleme în acest an, inclusiv o recesiune imobiliară prelungită, un nivel record al șomajului în rândul tinerilor, prețuri încăpățânat slabe și creșterea stresului financiar la nivelul guvernelor locale.

Beijingul se străduiește să relanseze creșterea și să stimuleze ocuparea forței de muncă, după ce a lansat o serie de măsuri de sprijin anul trecut și a promis că va intensifica politica fiscală și monetară în 2024.

Însă abordarea sa tot mai etatistă a economiei, care pune accentul pe controlul statului de partid asupra afacerilor economice și sociale în detrimentul sectorului privat, i-a speriat pe antreprenori. Reprimarea întreprinderilor de către guvern în numele securității naționale a speriat, de asemenea, investitorii internaționali.

Sâmbătă, Banca Populară a Chinei a anunțat că a aprobat o cerere de eliminare a acționarilor majoritari de la Alipay, omniprezenta platformă de plăți digitale condusă de Ant Group a lui Jack Ma. Măsura înseamnă că Ma a cedat în mod oficial controlul asupra companiei pe care a cofondat-o.

Ma, care a cofondat și Alibaba Group, a declarat în ianuarie anul trecut că va renunța la controlul Ant, ca parte a retragerii sale din afacerile sale online. Companiile sale au fost primele ținte ale represiunii fără precedent a Beijingului împotriva Big Tech, care erau percepute ca fiind prea puternice în ochii Partidului Comunist, potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021