China investește masiv în Balcani. Cum a reușit Vučić să îl convingă pe Xi să investească 3,5 miliarde de euro în Serbia?

China investește masiv în Balcani. Cum a reușit Vučić să îl convingă pe Xi să investească 3,5 miliarde de euro în Serbia?
Publicat: 11/09/2023, 16:33

China și Serbia  marchează o nouă etapă în cadrul relațiilor economice bilterale. Guvernul de la Beijing a decis să investească 3,5 milioane de euro într-o mină de cupru și aur din sudul Serbiei. 

Zijin Mining Group din China intenţionează să-şi extindă mina de cupru din estul Serbiei pe fondul cererii ridicate pentru metalul considerat vital pentru tranziţia energetică la nivel mondial, iar efortul ar putea implica miliarde de dolari, notează Bloomberg.

Potrivit unui memorandum de înțelegere semnat în weekend la Xiamen, compania de stat chineză Zijin Mining va investi 3,8 miliarde de dolari (3,5 miliarde de euro) în complexul minier din orașul estic Bor din Serbia.

Se pare că guvernul de la Belgrad și cel de la Beijing au bătut deja palma încă din 2018, în ceea ce privește preluarea de către chinezi a companiei miniere de stat. Atunci, compania Zijin a achiziționat un pachet majoritar de acțiuni în operațiunea de extracție a cuprului și aurului din Bor, după ani de eforturi eșuate ale Belgradului de a privatiza operațiunea cu probleme, spune Insiderpaper.

Mulțumită acestui memorandum (…) Serbia se va alinia cu cei mai mari producători de cupru și aur din Europa, dar va crea și oportunități pentru noi investiții, a declarat Dubravka Djedovic Handanovic, ministrul sârb al minelor și energiei.

Memorandumurile de înțelegere au fost semnate în cadrul Forumului de investiții „O singură China, o singură Serbia”, parte a celui de-al 23-lea Târg internațional de investiții și comerț din China. Investiția era așteptată, deoarece planurile de semnare a acordului fuseseră deja anunțate de cele două executive.

Compania minieră de stat a Serbiei a fost cândva un pilon al sectorului său industrial înainte de prăbușirea Iugoslaviei comuniste la începutul anilor 1990, dar a devenit o povară pentru economia Serbiei din cauza administrării proaste și a sancțiunilor internaționale din timpul regimului din anii 1990 al regretatului președinte Slobodan Milosevic.

Cuprul joacă un rol cheie în energiile regenerabile și tehnologiile verzi datorită proprietăților sale de conductivitate termică și electrică – ceea ce duce la o creștere a investițiilor în operațiunile miniere de pe tot globul.

Zijin, care deține printre altele și mina Cukaru Peki din Serbia are deja în jur de 7.700 de angajați în țara vecină.

Importurile Chinei s-au contractat

Importurile Chinei s-au contractat în aprilie cu 7,9%, în timp ce exporturile au crescut într-un ritm mai lent, de 8,5%, comparativ cu 14,8% în martie. Prețurile de consum au crescut în aprilie în cel mai scăzut tempo din ultimii doi ani, în vreme ce deflația la poarta fabricii – prețurile oferite de industriașii din China – s-a accentuat. (detalii AICI)

Între timp, noile împrumuturi bancare au scăzut mult mai brusc decât se aștepta, în aprilie – 718,8 miliarde de yuani (94,5 miliarde euro), mai puțin de o cincime față de suma din martie.

Economia Republicii Populare Chineze este a doua economie națională la nivel mondial, după economia Statelor Unite ale Americii (SUA). Totodată, aceasta este economia cu cea mai rapidă creștere, cu o medie a procentului de creștere de 10% pe parcursul ultimilor 30 de ani, asta deși nivelul creșterii a mai scăzut în ultimul an, odată cu conflictul din Ucraina.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu reacționează după creșterile de prețuri la carburanți/ Premierul dă asigurări că prețurile alimentelor NU se vor mări

VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu, despre bugetul EDUCAȚIEI: „A fost cel mai mare buget alocat din ultimii 32 de ani”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?