Cîmpeanu: Liceele de top și-ar putea organiza propriul concurs de admitere și ar putea face propria selecție de elevi

Cîmpeanu: Liceele de top și-ar putea organiza propriul concurs de admitere și ar putea face propria selecție de elevi
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu . ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 09/07/2021, 22:31

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, că examenele de admitere la liceu vor fi organizate în aceeași zi și la aceeași oră, iar un elev nu va mai putea da admitere la două licee. Instituțiile de învățământ vor avea posiblitatea să-și stabilească propriile subiecte pentru examen și de asemenea să își selecteze elevii, astfel de practică fiind posibilă și în alte țări.

„Suntem în consultări cu experți în educație pentru următoarea variantă: cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Toți ceilalți susțin Evaluarea națională și vor intra în repartiție computerizată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

„Această idee de a da sau concurs de admitere la liceu, sau examen de Evaluare Națională evită participarea la două examene pentru acești tineri de 14 ani. Ar putea să fie o variantă. Ea va fi discutată, însă”, a afirmat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

„Dacă un bacalaureat bazat pe competențe va putea fi aplicat doar după ce elevii vor parcurge întreg ciclul liceal, în acest sistem de educație bazat pe competențe, concursul de admitere la liceu este o modalitate prin care mergem către o educație mai personalizată, în funcție de aspirațiile fiecărui tânăr și ale fiecărei școli, și mergem, de asemenea, spre o descentralizare, fără să fie o obligativitate organizarea acestui examen nici pentru liceu, nici pentru candidați să se prezinte”, a mai precizat ministrul.

„Proiectul România Educată este un proiect de viziune, nu este nici o strategie, nici o lege, dar în momentul în care pe baza acestui proiect de viziune, care va face obiectul unui memorandum în guvern, prin care guvernul – îmi place să cred cât mai devreme – va adopta acest proiect România Educată, se va trece la construcția unei noi legi. În această lege, în măsura în care va fi prevăzut acel concurs de admitere în liceu – așa cum reclamă liceele care au o concurență foarte mare -, ea ar putea fi aplicată într-adevăr din toamna anului viitor”, a spus Cîmpeanu.

„A fost o variantă, aceea de a da concursul de admitere înainte de Evaluarea Națională. Este principiul pe care funcționează foarte multe universități occidentale – dau o pre-admitere, urmând ca în condițiile în care cei care au luat această pre-admitere obțin diploma de bacalaureat, devin automat studenți. La fel am fi putut aplica și aici (la admiterea în liceu – n.r.) acest principiu. Dau un concurs de admitere în liceu înainte de Evaluarea Națională, după care dau Evaluarea Națională și nu contează cu cât promovează Evaluarea Națională, ci doar să aibă acest examen susținut. Dar asta ar însemna să supunem elevii de 14 ani la două examene – concurs de admitere la liceu și Evaluare Națională – ceea ce are dezavantaje, nu cred că ne dorim acest lucru, în condițiile în care noi sperăm, ca într-un viitor să putem avea, de exemplu, un examen de bacalaureat care să fie susținut în aceeași zi, cu pauze între discipline, cu pauze între probe, așa încât să putem verifica achiziția de competențe de comunicare, de competențe digitale, de competență antreprenorială, de competențe de înțelegere a unui text – dar toate să fie date pe calculator în aceeași zi, cu pauze între probe. În viitor, nu acum”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
Cum încarcă un român DACIA Spring. Fotografia e VIRALĂ
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Se pregătesc măsuri de RELAXARE pentru SĂRBĂTORI!
Dezvăluirea surprinzătoare făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Se schimbă banii! Anunțul venit chiar acum de la cel mai înalt nivel: "După 20...
O nouă sărbătoare pentru români! Ziua care va avea o însemnătate aparte! Legea a fost...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...