Ciolacu va tranșa problema cerealelor ucrainene la Kiev. Va fi vorba de un sistem de dublă licenţiere, promite Premierul

Ciolacu va tranșa problema cerealelor ucrainene la Kiev. Va fi vorba de un sistem de dublă licenţiere, promite Premierul
Publicat: 22/09/2023, 20:27
Actualizat: 22/09/2023, 21:08

Marcel Ciolacu se va deplasa la Kiev pentru a stabili condițiile pe care Ucraina va putea exporta grâne prin România și regulile privind licențierea importurilor de cereale. Vineri la Buzău, primul ministru afirmat că partea ucraineană s-a ținut de cuvânt. „Am un dialog cu vama în fiecare zi pe acest subiect şi o informare dacă cineva a cerut vreun export pe teritoriul României şi nu s-a cerut”, a explicat liderul PSD. Nu s-a importat nici un bob de grâu, afirmă el.

El a adăugat că va fi făcut un memorandum în aceste 30 de zile şi un sistem de dublă licenţiere, atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi al României. „Mi-aş dori un tranzit mult mai mult pe zona de căi ferate şi pe Dunăre, a mai spus premierul, care a anunţat că va avea o deplasare la Varna, unde va continua dialogul cu omologii din Grecia, Republica Moldova şi Bulgaria pe Fast Danube şi pe coridorul sudic ce leagă Grecia, Bulgaria şi tara noastră, mergând mai departe spre Serbia şi Ungaria. Ciolacu a mai anunţat o deplasare la Kiev, unde va finaliza discuţiile privind exportul cerealelor în statul nostru.

Ciolacu afirmă că vorbește zilnic la telefon cu premierul Ucrainei

„După cum bine ştiţi, avem un dialog permanent, eu cel puţin am un dialog zilnic cu prim-ministrul Ucrainei şi cu Comisia Europeană şi îi mulţumesc ministrului Agriculturii din România care are în fiecare zi dialog cu omologul, ministrului Economiei care are dialog cu omologul din Ucraina, Comisiei Europene, preşedintei Ursula von der Leyen în primul rând care ne-a susţinut în acest demers, Ministerul de Externe şi doamnei ambasador de la Bruxelles. S-a trecut şi prin hotărâre de Guvern acest lucru, de trei zile. Sistemul de licenţiere solicitat de către România. În primul rând, 30 de zile nu există export pe teritoriul României. Am un dialog cu vama în fiecare zi pe acest subiect şi o informare dacă cineva a cerut vreun export pe teritoriul României şi nu s-a cerut. Deci partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută, vineri la Buzău.

Memorandum de dublă licențiere

Premierul a mai precizat că „urmează să facem un memorandum în aceste 30 de zile şi un sistem de dublă licenţiere, atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi pe teritoriul României”.

„Cu adevărat nu se poate exporta pe teritoriul României prin intermediari şi traderi. Exportul va fi direct la procesatori, în cazul în care aceştia doresc să importe din Ucraina, cu un sistem foarte clar de control, prin ANSVSA, chiar cu eşantioane mai numeroase decât până acum şi cu adevărat o discuţie foarte aplicată în ceea ce priveşte tranzitul. Mi-aş dori un tranzit mult mai mult pe zona de căi ferate şi pe Dunăre. Urmează să am o deplasare la Varna, să continui dialogul şi cu prim-ministrul al Greciei şi cu prim-ministrul al Republicii Moldova şi cu prim-ministrul al Bulgariei pe Fast Danube şi pe coridorul sudic care leagă Grecia, Bulgaria, România şi aşa mergând mai departe spre Serbia şi spre Ungaria. Urmează să am o deplasare cu mai mulţi miniştrii la Kiev, când cred că o să finalizăm toate discuţiile în ceea ce priveşte exportul pe teritoriul României. În acest moment, ce s-a negociat de către domnul ministru este foarte clar”, a completat Ciolacu.

Înterdicția importurilor se prelungește cu o lună

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că va cere miniştrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene şi a adăugat că aşteaptă de la prim-ministrul Ucrainei o propunere de licenţiere, după ce Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE.

Şeful Executivului a precizat că de când Comisia a luat decizia de a nu mai fi prelungită interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România.

Citiți și: VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu anunță prelungirea interdicției de import pentru cerealele ucrainene cu 30 de zile

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Ziua Naţională, sărbătorită la bordul avionului. Momentul în care zeci de pasageri încep să cânte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Fiica Ronei Hartner, răpusă de durere la căpătâiul mamei. Rita a fost susținută de tatăl...
Aurel Pădureanu, primele declarații de la înmormântarea Ronei Hartner! Ce relație a avut artista cu...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Simbolul ASCUNS de pe drapelul ROMÂNESC! Puțini ȘTIU ce înseamnă DE FAPT
UNIREA Ungariei cu România! Cutremur în toată Europa: Era ceva natural
Planta pe care trebuie să o ai în casă în timpul iernii
VIDEO | Ultimele imagini cu Rona Hartner. Ce spunea artista despre moarte într-un live, înainte...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...