Ciucă: România își va putea asigura rezervele de gaze naturale de care are nevoie la iarnă | VIDEO

Publicat: 27/07/2022, 14:49

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, înaintea ședinței de Guvern, că România își va putea asigura gazul necesar pentru perioada iernii.

El a făcut declarația în contextul deciziei statelor UE privind reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale până în martie 2023.

„A apărut această situaţie legată de asigurarea resurselor de gaz. La nivelul Uniunii Europene au fost decizii în ceea ce priveşte atât aprovizionarea, cât şi consumul, făcându-se apel la o linie de solidaritate la nivelul întregii Uniuni Europene. Ceea ce vreau să subliniez este că la nivelul Guvernului României au fost luate măsuri astfel încât să ne asigurăm rezerva de gaze naturale pentru iarna dintre 2022-2023. În momentul de faţă avem în depozite asigurate 55% din cantităţile de gaze asumate. Practic, suntem cu mult peste limita asumată de 46% la 1 august şi aşa cum se derulează situaţia în momentul de faţă, apreciez că vom avea asigurate rezervele de gaz, stocul de 80% stabilit înainte de 1 noiembrie şi cu certitudine, tot ceea ce se depozitează în plus ne va fi de mare folos”, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul a mai spus că va exista gazul necesar pentru consumatorii casnici, IMM-uri, serviciile sociale și pentru serviciile critice.

„Ceea ce cred că este important de subliniat este că la nivelul consumatorilor casnici, la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii, a serviciilor sociale şi a industriei critice se va asigura gazul necesar şi vom fi în măsură ca, aşa cum am făcut până în acest moment, să continuăm să dezvoltăm capabilităţile de extracţie şi stocare şi, de asemenea, să ne îndeplinim angajamentele asumate”, a menţionat acesta.

La 1 august ne vom apropia de 60% grad de umplere a depozitelor de gaze

George Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a declarat că România depășește cantitatea de gaze înmagazinate obligatorie la nivel european, astfel că, la 1 august, se va ajunge la un grad de umplere a depozitelor de 58,7%.

„Ne depăşim cu mult, din punctul nostru de vedere, cantitatea de gaze naturale înmagazinată, aşa cum eram obligaţi să o facem cu ţintă intermediară de 46% până la 1 august din cantităţile de gaze pe care le înmagazinăm zilnic. Estimarea noastră este că la 1 august vom avea un grad de umplere de 58,7%, deci cu 12,7% mai mult decât ţinta, iar în miliarde de metri cubi, domnule prim-ministru, 58,7% se traduce în 1,8 miliarde de metri cubi, deci cu aproximativ 400 de milioane de metri cubi mai mult decât era ţinta intermediară. Această rezervă de gaze naturale pe care am înmagazinat-o cu siguranţă că ne va ajuta să trecem cu bine peste perioada de iarnă”, a menţionat acesta.

El a apreciat că, în cazul în care măsura voluntară la nivelul UE de reducere a consumului de gaze cu 15% se transformă într-una obligatorie, aşa cum prevede draftul de regulament, reducerea consumului se va face doar pentru anumite sectoare ale economiei.

„Este rolul nostru să asigurăm că populaţia, întreprinderile mici şi mijlocii şi industria critică, serviciile sociale şi serviciile critice nu vor avea de suferit pe perioada sezonului rece”, a mai spus secretarul de stat.

Statele europene vor reduce consumul de gaze naturale cu 15%

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns marți la un acord cu privire la reducerea consumului de gaze naturale cu 15% față de media ultimilor cinci ani până în martie 2023.

Decizia a fost luată în urma unei reuniuni a miniștrilor Energiei din țările membre.

De asemenea, a fost introdusă și posibilitatea declarării unei „alerte la nivelul Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.

Scopul reducerii cererii de gaz este de a face stocuri înainte de iarnă, dar și ca statele să fie pregătite în cazul unor eventuale întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, „care folosește continuu sursele de energie ca armă”, se arată într-un comunicat pe site-ul Comisiei Europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase