Varianta de rezervă pentru o posibilă sistare a gazelor din Rusia. UE este interesată de gazele dintr-o țară africană

Varianta de rezervă pentru o posibilă sistare a gazelor din Rusia. UE este interesată de gazele dintr-o țară africană
Instalatie de gaze / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 25/07/2022, 11:34

Uniunea Europeană vrea să înlocuiască gazele rusești cu cele provenite din Nigeria. Astfel, UE este interesată să obţină livrările suplimentare de gaze naturale din țara africană, într-un moment în care blocul comunitar se pregăteşte pentru o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, a declarat Matthew Baldwin, director general adjunct al Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene.

Cu prilejul unei vizite la Lagos, unde a avut întâlniri cu oficiali ai celui mai mare producător de petrol din Africa, Matthew Baldwin a fost informat că Nigeria îşi îmbunătăţeşte securitatea în Delta Nigerului şi de asemenea intenţionează să redeschidă conducta Trans Niger, undeva după luna august, ceea ce ar putea însemna o creştere a exporturilor de gaze spre Europa.

În prezent, Uniunea Europeană importă din Nigeria aproximativ 14% din necesarul său total de gaze lichefiate şi există potenţial pentru dublarea cifrei, a precizat Matthew Baldwin, preluat de Reuters și Agerpres.

Motivul pentru care Nigeria ar putea să nu furnizeze gaze în UE

Însă producţia de petrol şi gaze a Nigeriei este afectată de furturi şi vandalizarea conductelor, astfel că în prezent terminalul de export pe care compania Nigeria LNG Ltd îl are pe insula Bonny operează la 60% din capacitate.

„Dacă vom putea ajunge undeva peste 80%, atunci ar putea fi cantităţi suplimentare de gaze lichefiate care ar putea fi disponibile pentru cargouri spot care să vină în Europa. Ei (oficialii nigerieni – n.r.) ne-au spus să avem o nouă rundă de discuţii la finele lunii august, pentru că sunt încrezători că vor putea face progrese cu privire la acest subiect,” a spus Matthew Baldwin.

Compania Nigeria NLG este deţinută de grupul petrolier NNPC Ltd, unde acţionari sunt statul nigerian, precum şi giganţii occidentali Shell, TotalEnergies şi Eni.

Cetățenii Blocului Comunitar ar trebui să reducă consumul de gaze din august 2022

Miercuri, Comisia Europeană a apreciat că statele membre UE ar trebui să îşi reducă consumul de gaze cu 15%, începând din luna august şi până în luna martie. Iniţial, această ţintă va fi una voluntară, dar ar urma să devină obligatorie dacă executivul comunitar declară stare de urgenţă.

Anul trecut, Nigeria a exportat 23 de miliarde de metri cubi de gaze spre Uniunea Europeană, însă această cifră este în scădere de mai mulţi ani. De exemplu, în 2018, blocul comunitar a cumpărat 36 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Nigeria, a spus Matthew Baldwin.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase