Claudiu Năsui, detalii despre situația turismului de anul acesta. Ce variante au românii care vor să meargă în Grecia, Bulgaria sau Spania

Claudiu Năsui, detalii despre situația turismului de anul acesta. Ce variante au românii care vor să meargă în Grecia, Bulgaria sau Spania
Claudiu Năsui, detalii despre situația turismului de anul acesta. Ce variante au românii care vor să meargă în Grecia, Bulgaria sau Spania. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18/03/2021, 17:54

Ministrul Economiei și Turismului, Claudiu Năsui, a declarat joi că intenția autorităților este aceea ca turismul să fie deschis cât mai rapid, însă în funcție de evoluția pandemiei.

Acesta a mai spus, la Digi24, că în acest moment se discută despre un mecanism prin care statele europene să recunoască reciproc documentele care să permită călătoria, printre care se numără certificatul de vaccinare, testul PCR negativ sau testul de anticorpi.

„Este vorba despre un mecanism prin care statele să poată recunoaște reciproc aceste documente și să nu mai trebuiască să facem formalități sau să întârzie oamenii la graniță, mai ales pe partea de turism. Și pe partea de turism care pleacă, dar și care vine din unele state, lucru care ar ajuta foarte mult industria.

Ce vrem să facem deocamdată e o recunoaștere bilaterală a documentelor, să fie mai ușor să treci, să arăți documentele că ai fost vaccinat, că ai test negativ sau de anticorpi. Nu e discriminare, nu se adresează doar celor vaccinați. Cineva care n-a fost la vaccinare, poate a avut deja Covid sau are test negativ și n-are o problemă să circule”, a spus ministrul Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui: Ne dorim ca sezonul turistic să fie deschis de la 1 mai

Totodată, ministrul a mai adăugat că autoritățile își doresc ca sezonul turistic să se deschidă începând cu 1 mai.

El spune, însă, că acest lucru depinde foarte mult de evoluția pandemiei, dat fiind faptul că România se află în acest moment în valul al treilea al pandemiei.

Cum va arăta vacanța românilor în această vară?

La rândul său, vicepreședintele ANAT, Alin Burcea, spune că hotelurile vor fi pregătite să se deschidă începând cu 1 mai, în cazul în care situația nu se va schimba radical.

„Aici e o problemă de infectări. Turismul de balneo și munte se vinde destul de bine. Când apar aceste cifre, mai scade puțin. Pe litoral vânzarea merge bine. Înscrieri sunt. Trebuie să vedem ce se va întâmplă cu românii în străinătate, adeverința verde clarifica multe lucruri. Nu se blochează nimeni. E un document care atestă cum stai din punct de vedere al vaccinării, test etc.

Azi vine ministrul Turismului din Grecia și vom stabili cum vom lucra. El a și afirmat că ne primesc cu aceste forme. Și noi îi vom primi pe ei. Ne dorim să primim și din Israel. Așteptăm memorandumul și protocolul cu Israelul, pentru că de acolo vin un sfert de milion de turiști, dar la fel de bine trebuie să ușurăm accesul românilor.

Săptămâna trecută, ministrul grec a anunțat că în Grecia se poate intră pe baza de vaccin, test, adeverință de imunizare, anticipând ce s-a discutat ieri. La fel și bulgarii au anunțat. Acolo, patronatele se bat pentru a deschide din 29 aprilie. Toată lumea își dorește turiști. Și testele s-au ieftinit foarte mult. Portugalia s-a deschis, Spania a anunțat 19 mai. Țările care depind de turism vor da drumul cu aceste trei forme. E clar că avem un viitor mai bun în această vară”, a spus Burcea.

Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerea referitoare la adeverința electronică verde, un certificat digital valabil la nivel comunitar, care ar urma să asigure libera circulație la nivelul UE.

Adeverința electronică verde va reprezenta dovada că deținătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19

De asemenea, documentul va putea fi verificat în orice stat membru al Uniunii Europene.

Cu o astfel de dovadă, „certificat verde digital”, așa cum îl numește Comisia Europeană, o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută și în alte state membre ca fiind imunizată.

Acest lucru ar putea facilita călătoriile între țări, inclusiv în scop turistic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”