CNCAV: Unu din doi români nu are niciun fel de protecție în fața tulpinii Delta, care a devenit dominantă

CNCAV: Unu din doi români nu are niciun fel de protecție în fața tulpinii Delta, care a devenit dominantă
Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță / Sursa: Guvernul României
Publicat: 14/09/2021, 15:41
Actualizat: 14/09/2021, 15:49

Creșterea accelerată a numărul de infectări COVID-19 se va menține și în perioada următoare, în condițiile în care unu din doi români nu are nicio formă de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2, nici prin vaccinare, nici prin trecere prin boală, avertizează șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a declarat, marți, ca urmare a raportării unui număr dublu de infectări față de ziua precedentă, că jumătate dintre români nu au nici imunitate activă (prin vaccin), nici imunitate pasivă(trecere prin boală), iar varianta Delta a coronavirusului este în transmitere comunitară.

„Astăzi, din păcate avem peste 3.900 de cazuri raportate și confirmate de infecție cu SARS-CoV-2, în condițiile în care vorbim de o rată de pozitivare a testelor de 8,2%. În ziua precedent, am avut de două ori mai puține cazuri, cu aceeași rată de pozitivare, ceea ce mă face să cred că, în perioada următoare, creșterea cazurilor se va menține. Nu se întrevede o posibilitate de stagnare. De altfel, situația este explicată de faptul că varianta Delta a devenit dominantă inclusiv în România și, de asemenea, unu din doi români nu are niciun fel de protecție față de această boală, în sensul că nici nu au fost vaccinați, nici nu au trecut prin boală. Or, din acest punct de vedere, chiar în marile aglomerări urbane – unde rata de imunizare colectivă este de peste 50-60% – totuși vorbim de 40%, care se traduce în valoare absolută la sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecție în fața infecției cu SARS-CoV-2”, a atenționat Valeriu Gheorghiță.

Cum se vede de la CNCAV opinia unui medic antivaccinist

Medicul militar a arătat că din ce în ce mai multe persoane ajung la Terapie Intensivă, ceea ce „reprezintă un fenomen absolut îngrijorător”. Dr. Valeriu Gheorghiță i-a dat o replică și medicului Monica Pop, care spunea că mai degrabă cei vaccinați ar transmite virusul în comunitate, deoarece ei fac forme asimptomatice.

„Dacă ne uităm la infecțiile diagnosticate cu SARS-CoV-2, peste 80% sunt la persoane nevaccinate și, de asemenea, la decese – peste 92% din ele sunt la persoane nevaccinate, De ce atenționez acest lucru? Pentru că în spațiul public se transmit lucruri complet inexacte și neadevărate precum că persoanele vaccinate îmbolnăvesc persoanele nevaccinate, anume că (vaccinații – n.r.) fac infecții asimptomatice care contribuie la răspândirea virusului. Eu pot să vă spun vă din punct de vedere comportamental persoanele vaccinate sunt persoane care respectă și celelalte măsuri de prevenție, sunt persoane extrem de atente la riscul de infecție și, în principiu, se corelează și cu respectarea măsurilor nefarmaceutice. Faptul că vedem peste 80% din persoanele infectate ca nevaccinate  cred că se traduce și printr-un comportament la risc, și anume o percepție redusă a riscului de infectare (…) Tendința este să subevaluăm acest risc de îmbolnăvire”, a spus șeful CNCAV.

Medicul oftalmolog Monica Pop a spus luni, la Antena 3, în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2, că cele mai multe cazuri de COVID-19 provin de la cei vaccinaţi, care fac forme ușoare, asimptomatice, şi transmit cu ușurință boala tuturor.

„Cei vaccinaţi, care nu prezintă simptome, sunt mai periculoși decât cei nevaccinați, care stau acasă şi tratează boala”, a spus Monica Pop.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Suveranistul Luis Lazarus, candidatul lui Șoșoacă, ia bani grei de la o multinațională
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?