CNSU: Fără certificat verde la biserică și la supermarketurile din mall. Lista completă a măsurilor propuse pentru prelungirea stării de urgență – DOCUMENT

CNSU: Fără certificat verde la biserică și la supermarketurile din mall. Lista completă a măsurilor propuse pentru prelungirea stării de urgență - DOCUMENT
Publicat: 03/02/2022, 12:21
Actualizat: 03/02/2022, 12:34

Comitetul Național pentru Situții de Urgență (CNSU) propune prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile. Între măsurile propuse de CNSU se numără și accesul supermaketurile din mall care nu se va mai face cu certificat verde.

CNSU propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 7 februarie.

„Se propune ca accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 să fie permis în lăcașurile de cult, unde se desfășoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, și în unitățile de alimentație publică în care se comercializează produse alimentare și băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor și talciocurilor, cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor”, conform propunerii CNSU, la punctul 76.

Conform sursei citate, accesul persoanelor care nu au certificat verde va fi permis în marketurile din mall-uri dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, dacă este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces.

În același document, prin care se propune prelungirea stării de alertă, activitatea cu publicul în centrele și parcurile comerciale ar urma să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARSCoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află între sfârșitul perioadei de izolare și până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV2.

Decizia CNSU urmează să fie analizată și aprobată în ședință de Guvern.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase