Cod Rutier 2023. Ce amendă primesc șoferii prinși cu telefonul la volan

Cod Rutier 2023. Ce amendă primesc șoferii prinși cu telefonul la volan
Cod Rutier 2023 Flickr Banila Silviu Marian
Publicat: 20/01/2023, 07:51

Cod Rutier 2023. Șoferii care sunt prinși la volan utilizând telefonul mobil riscă amenzi drastice, dar și suspendarea permisului de conducere.

Noile modificări ale Codului Rutier 2023 prevăd suspendarea pentru 60 de zile, în loc de 30 de zile, a permisului de conducere.

În 2023, valoarea punctului de amendă a fost „înghețată” la 145 de lei. Astfel, șoferii prinși în timp ce folosesc telefonul la volan riscă amenzi cuprinse între 4 și 8 puncte. Ca urmare, amenda este cuprinsă între 580 și 1.160 de lei.

Dacă amenda se plătește în 15 zile lucrătoare, suma va fi redusă la jumătate: 290, respectiv 580 de lei. Punctele de penalizare se șterg după șase luni din momentul în care au fost primite de către șofer.

Cod Rutier 2023. Ce contravenții riscă șoferii

Art. 100. punctul 3

h) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

Art. 101. punctul 19

h) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

Art. 108.

– punctul 6) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:

b) folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”.

Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.

Clasele de sancțiuni pentru conducătorii auto

(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:

a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;

c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase