Cod vestimentar – oficialii europeni care vin la summitul de la Kiev, sfătuți să nu poarte ”verde sau kaki”

Cod vestimentar - oficialii europeni care vin la summitul de la Kiev, sfătuți să nu poarte ”verde sau kaki”
Foto: Profimedia
Publicat: 02/02/2023, 11:18
Actualizat: 02/02/2023, 11:23

Premieră de la începutul războiului din Ucraina: preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen alături de 15 comisari europeni au sosit joi la Kiev. 

”Mă bucur să revin la Kiev, a patra vizită a mea de la invazia Rusiei. De această dată, cu echipa mea de comisari. Suntem cu toţii aici pentru a demonstra că UE sprijină Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna şi pentru a consolida şi mai mult sprijinul şi cooperarea noastră”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Însă, înainte de pleca către Kiev, oficialii europeni au primit o notă internă cu instrucțiuni în materie de cod vestimentar. Așadar, politicienilor li se recomandă să poarte ”Ţinuta obişnuită de afaceri,  nu verde, kaki sau culori prea vii”, relatrează Politico.

Motivul notificării, trimisă săptămâna trecută, a fost o aparentă încercare de a rezerva aspectul militar gazdelor și președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, care poartă mereu tricou verde sau pulovere militare.

Responsabilii europeni cu organizarea evenimentului sunt probabil foarte conştienţi de faptul că este un stil adecvat pentru cei care luptă împotriva unei invazii ruse brutale – dar poate mai puţin potrivit pentru un comisar european, scrie Politico.

Nota – trimisă de Secretariatul General al Comisiei, care se ocupă cu stricteţe de serviciile de logistică şi protocol pentru această deplasare – nu oferă nicio explicaţie pentru interdicţia culorilor aprinse cu această ocazie, însă diplomaţii UE au declarat că este în conformitate cu aşteptările europene de a nu exagera cu imaginea şi de a rămâne consecvenţi cu mesajul politic.

Comisia Europeană nu a comentat.

Ursula von der Leyen și cei 15 comisari se află joi la Kiev

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și cei 15 comisari se află joi la Kiev pentru o reuniune între colegiul de comisari și guvernul ucrainean.

Ursula von der Leyen este însoțită în această vizită de Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă adaptată erei digitale; Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie care funcționează pentru oameni; Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședinte pentru o Europă mai puternică în lume; Maroš Šefčovič, vicepreședinte pentru relații interinstituționale și prospectivă strategică; Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență; Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european; Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale; Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie; Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură; Didier Reynders, comisarul pentru justiție; Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne; Janez Lenarčič, comisar pentru gestionarea crizelor; Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere; Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit; Mairead McGuinness, și comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase