Cum sunt torturați ucrainenii! Mărturisirile unui fost comandant rus care a luat parte la invazia Ucrainei din prima zi: „O să te transformăm în fată şi o să-i trimitem soţiei tale filmarea”

Cum sunt torturați ucrainenii! Mărturisirile unui fost comandant rus care a luat parte la invazia Ucrainei din prima zi: „O să te transformăm în fată şi o să-i trimitem soţiei tale filmarea”
Sursă Foto - Hepta.ro
Publicat: 02/02/2023, 09:51
Actualizat: 02/02/2023, 09:52

Soldații ucraineni care au fost capturați de trupele invadatoare ruse au trăit clipe terifiante, recunoaște un ofițer rus, care a povestit că a văzut cu proprii ochi cum prizonierii au fost împușcați sau dezbrăcați și amenințați cu violul. Ucrainenii erau torturați și de două ori pe zi.

Un fost comandant de divizie, Konstantin Yefremov, a luat parte la invazia Ucrainei încă din prima zi și a participat la operațiunile din regiunea Zaporojie, inclusiv în orașul Melitopol.

Comandantul susține că nu a fost niciodată de acord cu acest război, iar în luna mai și-a dat demisia, însă cererea nu a fost aprobată, dar în schimb, acesta a fost desituit.

„După 10 ani de carieră am fost numit trădător și dezertor, doar pentru că nu voiam să ucid oameni. Dar eram bucuros că sunt o persoană liberă, nu trebuia să ucid sau să fiu ucis”, a spus el.

Întors în Rusia, Konstantin Yefremov a luat legătura cu un ONG care l-a ajutat să fugă din ţară.

Cum îi torturau rușii pe ucraineni

Konstantin Yefremov spune că a văzut cu ochii lui cum erau torturaţi soldaţii ucraineni capturaţi, când se afla în oraşul Bilmak, la nord-est de Melitopol.

Acesta îşi aminteşte că într-o zi au fost aduşi trei prizonieri.

„Unul dintre ei a recunoscut că este lunetist. Când a auzit asta, colonelul rus şi-a pierdut minţile. L-a lovit, i-a dat jos pantalonii şi l-a întrebat dacă este căsătorit. „Da”, a răspuns prizonierul.

„Atunci aduceţi-mi un mop”, a spus colonelul, continuând: „O să te transformăm în fată şi o să-i trimitem soţiei tale filmarea”, a povestit fostul comandant.

În altă zi, îşi aduce aminte Yefremov, colonelul i-a cerut unui prizonier să furnizeze numele tuturor „naţionaliştilor” din unitatea sa.

„Ucraineanul nu a înţeles întrebarea. A răspuns că soldaţii fac parte din unitatea de infanterie navală a Forţelor Armate Ucrainene. Pentru răspunsul acesta l-au lovit până a rămas fără câţiva dinţi”, a mai povestit Yefremov.

În retorica Kremlinului, ucrainenii sunt numiţi frecvent fascişti, neo-nazişti sau ultra-naționaliști, o tactică prin care aceștia sunt dezumanizați în ochii rușilor.

Yefremov spune că pe un alt prizonieri ofițerii ruși l-au legat la ochi.

„Colonelul a scos un pistol și l-a lipit de fruntea lui zicând: „O să număr până la trei și apoi o să te împușc în cap”. A numărat până la trei, apoi a tras pe lângă capul lui, în ambele părți. Apoi a început să țipe la el. Eu am zis: „Tovarăşe colonel! Nu vă aude, l-aţi surzit!”, a mai spus fostul comandant rus.

Yefremov și-a amintit și cum un prizonier a fost împuşcat de colonelul său în braţ şi în picior, sub genunchi, unde glonţul a atins osul.

„L-am îmbrăcat într-o uniformă rusească şi l-am dus la spital. I-am zis: „Nu spune că eşti prizonier ucrainean, pentru că fie doctorii nu te vor trata, fie soldaţii ruşi răniţi te vor auzi şi te vor împuşca”, a povestit fostul comandant de unitate, potrivit BBC.

Afirmaţiile lui Konstantin Yefremov nu pot fi încă verificate, însă ele sunt similare cu cele peste 400 de mărturii culese deja de Oficiul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU.

Matilda Bogner, care conduce echipa de evaluare din Ucraina, spune că prizonierii sunt cel mai des torturaţi în timpul interogatoriilor, unde aceştia sunt loviţi sau electrocutaţi, însă tortura continuă şi în lagărele în care aceştia sunt închişi, unde a devenit deja tradiţională ”bătaia de întâmpinare”.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase