Comandantul de navă care a salvat patru vieți în Golful Mexic, decorat de Iohannis. Ce ordin i-a conferit șeful statului

Comandantul de navă care a salvat patru vieți în Golful Mexic, decorat de Iohannis. Ce ordin i-a conferit șeful statului
Un comandant de navă român, de numai 38 de ani, a salvat patru vieți în Golful Mexic. Foto: Facebook / Ovidiu Cupșa
Publicat: 29/09/2020, 14:47

Comandantul de cursă lungă român Bogdan Rusu, în vârstă de 38 de ani, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis, după ce a salvat viețile a patru marinari, aflați într-o situație critică la bordul unui velier, în timpul unei furtuni tropicale în Golful Mexic.

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți, 29 septembrie, decretul de decorare a lui Rusu Bogdan, comandant de navă, a transmis Administrația Prezidențială, printr-un comunicat de presă.

„Astfel, în semn de apreciere pentru profesionalismul și curajul manifestate în cadrul operațiunii solitare de salvare a patru marinari aflați pe un velier în Golful Mexic, în timpul furtunii tropicale Sally, precum și pentru înalta sa ținută morală, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili, domnului Rusu Bogdan, comandant de navă”, arată documentul citat.

„Și-a asumat riscul de a înfrunta marea, pentru a-şi salva confraţii”

Extraordinarul eveniment a avut loc pe 13 septembrie, la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în timpul furtunii tropicale Sally. Cei patru marinari erau în mare pericol după ce bordul velierului lor a luat apă, iar Bogdan Rusu a inițiat o acțiune de lansare, debarcându-i pe navigatori în siguranță.

Bogdan Rusu este membru al Asociației Comandanților de Navă din România și a primit un mesaj de mulțumire din partea Gărzii de Coastă a SUA, care a transmis că „salvarea unei vieți pe mare este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.

În baza acestei aprecieri, directorul CERONAV, Ovidiu Cupşa, ambasador maritim IMO, anunța că a decis să propune Organizaţiei Maritime Internaţionale acordarea premiului anual „Bravery at Sea” comandantului Bogdan Rusu, „cel care şi-a asumat riscul de a înfrunta marea, pentru a-şi salva confraţii”.

Potrivit lui Ovidiu Cupșa cei patru marinari ai velierului „Yes Dear” erau în mare pericol după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard a abandonat salvarea cu un elicopter HH – 60 Jayhawk din cauza vremii nefavorabile. Nava „COSCO Malaysia”, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul și a lansat o acțiune de salvare a celor patru marinari, debarcându-i apoi în siguranță în portul Tampa Bay.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase