Comisarul european Thierry Breton: Brexit este o catastrofă economică pentru Marea Britanie

Comisarul european Thierry Breton: Brexit este o catastrofă economică pentru Marea Britanie
Publicat: 26/10/2021, 14:01
Actualizat: 26/10/2021, 14:04

Decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană a dus la o „catastrofă economică” pentru Marea Britanie, a declarat marți comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, în timpul unui interviu acordat postului francez BFMTV.

„Uitați-vă la ce se întâmplă cu rafturile magazinelor… cu reaprovizionarea combustibilului… cu lipsa asistentelor și a medicilor… cu lipsa șoferilor de camion [și] cu toate lucrările de construcție. Ceea ce se întâmplă în aceste zile este un dezastru. ”, a spus Breton.

„Gândiți-vă că, după ce au spus că ar putea recâștiga prosperitatea, ceea ce a însemnat într-o oarecare măsură că fiecare cetățean al UE va fi dat afară – cel puțin o mare parte dintre ei – ei bine acum trebuie să se întoarcă, pentru că asistentele sunt plecate. Sunt 100.000 de șoferi de camion care au renunțat… Este ceea ce este și deplângem”, a adăugat el.

Supermarketurile din Marea Britanie folosesc fotografii cu fructe, legume și alte produse alimentare pentru a umple rafturile rămase goale din cauza problemelor privind aprovizionarea.

Ideea vine ca o consecință a crizei de șoferi de TIR, de muncitori în ferme și fabrici de procesare a alimentelor care împreună au dus la o disponibilitate scăzută a unor articole în supermarketuri. Probleme sunt și în porturi, unde manipulanții au rămas prea puțini și nu mai fac față la volumurile mari de marfă care trebuie descărcată și transportată.

Mai multe lanțuri, inclusiv Sainsbury’s, Asda și Tesco au închis, de asemenea, zonele de servicii alimentare pentru a reduce costurile și astfel a rămas mai mult spațiu de umplut în magazine.

Fotografii ale articolelor scumpe, cum ar fi parfumurile sau băuturile spirtoase, sunt uneori folosite în magazine pentru a preveni furtul. Imaginile articolelor sunt puse pe rafturi pentru a indica disponibilitatea, iar cumpărătorii ridică produsul real de la casă.

Protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din UE prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Textul, criticat pentru că ar perturba aprovizionarea Irlandei de Nord, a provocat iritare în interiorul comunităţii unioniste, favorabilă rămânerii acestei provincii în Regatul Unit. Guvernul de la Londra, care a semnat documentul, a solicitat renegocierea acestuia, susţinând că este nefuncţional în forma sa actuală.

Thierry Breton nu crede „deloc” într-un Polexit

Este o situație pe care comisarul european nu speră să o revadă în altă parte și în special în Polonia, unde guvernul își continuă blocajul în relația cu Europa. În realitate, Thierry Breton nu crede „deloc” într-un Polexit. „4% din PIB-ul [polonez] provine din Europa”, își amintește el.

„ Polonia este una dintre cele mai pro-europene țări din UE. Polonezii nu vor părăsi niciodată Uniunea Europeană. Niciodată”.

El subliniază, totuși, că prezența în UE implică îndatoriri, deoarece Polonia încearcă să facă ca dreptul său național să aibă prioritate față de dreptul european.

„Nimeni nu este obligat să se alăture Europei”, continuă el. „Dar când te alături Europei (…) respecți că Curtea Europeană a Drepturilor Omului care are prioritate față de instanțele naționale, pentru respectarea statului de drept și în special pentru independența justiției”, avertizează el.

Citește și: Bătălia dintre Bruxelles și Varșovia, în Parlamentul European. Premierul polonez: Constituția Poloniei are întâietate în fața dreptului european

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Lupte groaznice pe frontul de nord. Un soldat ucrainean spune că sunt atât de multe...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
Primele imagini cu Kate Middleton după operația abdominală! Ipostaza inedită în care a fost surprinsă...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Lovitură uriașă pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Anunțul a fost făcut astăzi, 19...
Instanțele cântăresc azi cine e președintele PMP și decid ce se întâmplă cu Forța Dreptei
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Filmarea autentică cu Kate Middleton și printul William după acuzațiile de infidelitate la adresa prințului...
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci...
Un sport extrem de popular în rândul bărbaților vine la pachet cu un risc crescut...