EXCLUSIV | Comisarul șef Gabriel Necșulescu va fi repus în drepturi după ce CAB a anulat actele de urmărire penală efectuate ilegal de DNA într-un caz de corupție. Avocatul Cristian Ene: „Nu trebuia redeschis dosarul”

EXCLUSIV | Comisarul șef Gabriel Necșulescu va fi repus în drepturi după ce CAB a anulat actele de urmărire penală efectuate ilegal de DNA într-un caz de corupție. Avocatul Cristian Ene: Nu trebuia redeschis dosarul
Avocatul Cristian Ene, apărătorul lui Gabriel Necșulescu
Publicat: 29/11/2022, 20:08
Actualizat: 29/11/2022, 20:41

Fostul șef al Serviciului de Investigare a Infracțiunilor Economice din cadrul Poliției Capitalei, comisarul șef Gabriel Necșulescu, își va recăpăta funcția și va fi repus în drepturi după ce a fost demis în 2020, atunci când DNA a anunțat că este cercetat pentru acte de corupție. Curtea de Apel București anulează, în mod definitiv, toate actele de urmărire penală efectuate nelegal față de comisar, constatând că parchetul le-a făcut ilegal, a declarat pentru GÂNDUL avocatul acestuia, Cristian Ene.

Parchetul a făcut ilegal urmărirea penală prin încălcarea principiului ,,ne bis in idem” –  „dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de două ori”, care interzice ca procedurile penale finalizate deja printr-o decizie definitivă să fie reluate printr-o noua redeschidere a cauzei.

„Instanța spune, practic, că o persoană nu poate fi cercetată de două ori pentru aceeași faptă când deja există o soluție definitivă de nepedepsire. S-a constatat o dată că persoana cercetată, Gabriel Necșulescu în speță, e nevinovată, iar ulterior procurorii au mai deschis o dată un dosar pentru aceeași faptă, pe o altă încadrare. Instanța a constatat că modalitatea de schimbare a încadrării pentru aceeași faptă este ilegală. Adică persoana nu trebuia trimisă în judecată. S-a anulat inclusiv actul de începere a urmăririi penale pentru faptă”, a declarat, pentru GÂNDUL, avocatul Cristian Ene.

Prima soluție a fost pronunțată la Tribunal în 22 octombrie 2021, a explicat în continuare Cristian Ene.

Tehnic vorbind, din acest moment, Parchetul nu mai poate face nicio contestație, trebuie doar să ia act de decizia judecătorului și implicit orice încadrare pentru aceeași faptă de acum încolo nu se mai ia în considerare, nu se mai poate redeschide cazul. Gabriel Necșulescu va fi repus în toate drepturile în urma acestei decizii a instanței.

„Procurorii au redeschis dosarul în 2016 pentru o faptă care era din 2010. Necșulescu a fost trimis în judecată, Tribunalul București a respins cererile și excepțiile, a spus că nu e adevărat, trebuie să începem judecata, noi (n.r. reprezentantul legal al lui Necșulescu) am atacat cu contestație la Curtea de Apel, care, la rândul său, a amânat de mai multe ori și astăzi (n.r. 29 noiembrie) s-a pronunțat că într-adevăr, chiar dacă fapta avea o altă încadrare juridică, nu trebuia redeschis dosarul. Pentru că orice act cu încălcarea acelui principiu de drept este nul. Și a anulat tot ce a spus Parchetul”, a mai explicat Cristian Ene.

Soluția Curții de Apel București

„Soluția pe scurt: ÎNCH. 593/CO-CP/ În baza art. 347 C.p.p. admite contestaţia formulată de inculpatul Necşulescu Gabriel împotriva încheierii de cameră preliminară din 22.10.2021 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti în dosarul nr. 21322/3/2020/a1. Desfiinţează încheierea mai sus menţionată şi rejudecând: Anulează actele de procedură efectuate în cauză începând cu ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem din 22.03.2016, constatând incidenţa principiului ne bis in idem. În baza art. 346 alin. 3 C.p.p. restituie cauza la procuror. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare efectuate în cauză rămân în sarcina statului. Definitivă. Examinată şi pronunţată în camera de consiliu, azi, 29.11.2022.
Document: Încheiere finală camera consiliu 593/2022 29.11.2022”

Acuzațiile DNA, demontate în instanță

Potrivit unui comunicat DNA din august 2020, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui NECȘULESCU GABRIEL, la acel moment ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției Municipiul București – Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În calitate de ofițer de poliție judiciară la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției mun. București, inculpatul Necșulescu Gabriel ar fi pretins în mod direct, cu titlu de mită, de la un om de afaceri, suma de 15.000 euro, din care ar primit prin intermediar, la data 5 martie 2010, suma de 25.000 lei, pentru a instrumenta, conform intereselor omului de afaceri, un dosar penal constituit la plângerea acestuia. Ulterior, în același scop, inculpatul ar mai fi pretins și primit de la același om de afaceri, prin intermediar, diferite bunuri in valoare de aproximativ 6500 lei.

În vederea confiscării speciale s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui bun imobil din patrimoniul inculpatului”, se arăta la acel moment în comunicatul DNA.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?