Comisia de Etică a UBB Cluj face noi precizări cu privire la teza de doctorat a lui Lucian Bode: „Procentul de plagiat 2.95% rezultat este raportat la întreaga lucrare”

Comisia de Etică a UBB Cluj face noi precizări cu privire la teza de doctorat a lui Lucian Bode: „Procentul de plagiat 2.95% rezultat este raportat la întreaga lucrare”
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 02/11/2022, 16:13
Actualizat: 02/11/2022, 16:14

Universitatatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a înaintat miercuri  către CNATDCU şi minister informarea cu privire la Hotărârea Comisiei de Etică a UBB cu privire la teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne,  Lucian Bode, pentru analize şi decizii suplimentare, potrivit unui comunicat al UBB.

Reprezentanții UBB precizează că este o clarificare menită să tempereze „unele exagerări sau neînţelegeri” apărute în „unele discuţii din spaţiul public” şi să „contribuie la înţelegerea Hotărârii pe principii corecte”. Clarificările universității vizează procedurile ce pot şi ce nu pot fi implementate de diverse instituţii, care rezultă de altfel şi din citirea atentă a hotărârii. Lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode a fost analizată în întregime cu ajutorul unui soft antiplagiat, precizează UBB.

„Astfel, în baza atribuţiilor proprii stabilite prin diverse reglementări, Comisia de Etică a UBB:

  • A analizat sesizările concrete;
  • A analizat teza în întregime pe baza a două softuri antiplagiat.

Precizăm că în condiţiile legii comisiile de etică analizează sesizările care conţin şi dovezile aferente.

În acest caz însă, Comisia de Etică a UBB, a analizat atât dovezile prezentate în sesizare, cât şi pe cele care rezultau din verificarea în întregime a tezei prin softuri antiplagiat. S-au verificat suplimentar textele fără citare sau care ridică probleme din perspectiva atribuirii lor corecte. Pentru claritate, procentul de plagiat 2.95% rezultat este raportat la întreaga lucrare, după verificarea întregii lucrări, nu doar a unei părţi a acesteia”,

Comisia de Etică a UBB adaugă că „nu a analizat valoarea conţinutului ştiinţific, care nu face obiectul demersului de etică şi pentru care nu există la nivelul comisiei de etică proceduri legale de reanalizare ştiinţifică a unei teze”.

Comisia „a identificat în mod clar abateri etice”

Hotărârea Comisiei de Etică a UBB „a identificat în mod clar abateri etice şi a făcut recomandări interne şi pentru domnul Bode (deşi acestea nu-i pot fi impuse direct, nemaifiind în relaţii contractuale cu UBB)”.

Comisia nu are în atribuţii analiza păstrării sau retragerii titlului de doctor, demers care ţine de CNATDCU/ minister, prin analize proprii, „motiv pentru care Comisia de Etică a UBB, depistând probleme etice, a făcut informarea către CNATDCU”.

„Dacă se constată alte probleme etice, care nu sunt evidenţiate de softurile antiplagiat sau nu au fost identificate de analiza Comisiei, acestea pot fi semnalate oricând şi analizate suplimentar, în cadrul Comisiei de Etică a UBB şi/sau direct la CNATDCU.

Comisia de Etică a UBB a acţionat cu deplină transparenţă, integritate, obiectivitate şi celeritate în analiza acestui caz intens mediatizat. Prin alte informări publice şi demersuri interne, am trimis o invitaţie ca membru extern cooptat către doamna Emilia Şercan, ţinând cont de experienţa, munca dedicată şi interesul constant din partea domniei sale asupra eticii academice din ţară, care a declinat însă din motive rezonabile această invitaţie. Mai mult, am solicitat să ni se comunice orice alte aspecte identificate de dânsa sau de prof. Marian Popescu (dar oricine putea/ poate sesiza diverse abateri, în condiţiile specificate) în legătură cu teza de doctorat, însă nu am primit aceste informaţii”, potrivit documentului.

Lucian Bode, prima reacție după decizia Comisiei UBB: „Teza mea de doctorat este în regulă”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a oferit marți, 1 noiembrie, o primă reacție după evaluarea Universităţii „Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca, asupra tezei sale de doctorat. Bode susține că „totul este în regulă”, iar titlul de doctor acordat în 2019 „este menţinut”.

Pe de altă parte, ministrul promite și că va revizui erorile constatate.

„Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut. Recent, UBB s-a pronunţat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările iniţiale ale tezei. În urma verificărilor, Comisia de etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2,95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însuşit ideile altora şi nici nu am dat impresia că-mi aparţin”, a scris Bode pe pagina sa de Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA