Comisia EU: Rezultate „solide” obținute de România și Bulgaria în proiectele-pilot referitoare la procedurile rapide de azil și returnare

Comisia EU: Rezultate „solide” obținute de România și Bulgaria în proiectele-pilot referitoare la procedurile rapide de azil și returnare
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19/10/2023, 14:41
Actualizat: 19/10/2023, 14:43

Reprezentanța Comisiei Europene în România laudă progresele înregistrate de statul nostru și vecinii bulgari în ceea ce privește proiectele-pilot referitoare la procedurile rapide de azil și returnare. România și Bulgaria au făcut „ progrese semnificative”.

Ca urmare a scrisorii trimise statelor membre de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen în ianuarie, dar și a concluziilor Consiliului European din luna februarie 2023, România și Bulgaria au instituit două proiecte-pilot în martie 2023, cu sprijinul Comisiei Europene și al agențiilor UE relevante.

România și-a modificat legislația în materie de azil în luna mai, permițând emiterea de decizii negative privind protecția internațională, împreună cu o decizie de returnare. Astfel, procedura de returnare a devenit mai eficientă, transmite Comisia.

România a testat, de asemenea, procedura accelerată într-un mod îmbunătățit, ceea ce a condus la prelucrarea rapidă a cererilor de azil, mai precizează aceștia. Autoritățile române au consolidat și mai mult cooperarea cu EUAA, pe baza planului operațional. Experții EUAA pot participa acum pe deplin la înregistrarea și evaluarea cererilor de azil înregistrate în țara noastră.

Comisia: România a continuat să își gestioneze în mod eficace frontiera cu Serbia

În ceea ce privește gestionarea frontierelor și cooperarea internațională, Comisia precizează că România a continuat să își gestioneze în mod eficace frontierele externe cu Serbia. Pe baza activităților de prevenire a migrației neregulamentare desfășurate împreună cu autoritățile sârbe, de la începutul proiectului-pilot, în luna martie, au fost efectuate peste 400 de misiuni comune de patrulare și patrulări ad-hoc. Corpul permanent al Frontex este prezent cu ajutorul vehiculelor mobile de supraveghere în secțiunea de frontieră dintre România și Serbia din zona operațională Terra 2023.

Așa cum arată și graficul de mai jos, prezentat de Consiliul European (actualizat la septembrie 2023), se poate vedea cum principala rută folosită de migranți în 2015 era ruta prin estul Europei, urmată de cea centrală și de cea vestică, ca în 2023, principala rută folosită de migranți să fie prin centrul Europei.

Comisia mai arată că România menține contacte bilaterale cu statele membre prin intermediul rețelei la nivel înalt privind returnările și cu Frontex în ceea ce privește bunele practici în materie de returnare, în special consilierea în domeniu. România participă pe deplin la platforma europeană multidisciplinară împotriva amenințărilor infracționale (EMPACT) și la grupurile de lucru operaționale create pentru combaterea rețelelor infracționale implicate în introducerea ilegală de migranți.

Pentru a valorifica în continuare realizările pozitive de până acum, s-a convenit continuarea cooperării în cadrul proiectelor-pilot, fiind prevăzute comitete directoare periodice pentru a monitoriza punerea în aplicare și eficiența noilor măsuri introduse în acest context, mai precizează Executivul european.

În luna iunie, Comisia Europeană a decis să consolideze capacităţile Bulgariei şi României de a-şi supraveghea graniţele, alocând o finanţare suplimentară de 45 de milioane euro şi, respectiv, 10,8 milioane euro. Este vorba despre o completare a programelor implementate de aceste ţări în cadrul Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor şi politica de vize (IMFV).

Raportul integral al Comisiei privind proiectul-pilot al procedurilor rapide de azil și returnare din România, poate fi consultat – AICI.

Joi are loc Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), unde participă și ministrul român de interne, Cătălin Predoiu. Pe agenda Consiliului JAI se numără teme precum, politica de azil și migrație, protecția civilă, spațiul Schengen, combaterea abuzului sexual asupra copiilor, dar și situația din Orientul Mijlociu. (detalii AICI)

Următorul Consiliu JAI este programat pentru data de 4 decembrie 2023, fiind ultima șansă a României și Bulgariei de aderare la Schengen, pentru acest an.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Mircea Geoană: Conduc, nu mă las condus! Cum arată discursul unui posibil prezidențiabil

LIVE TEXT | Război în Israel. Israelul va permite intrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza dinspre Egipt

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului