Comisia Europeană anunță o strategie de reformare a Spaţiului Schengen: Bulgaria, Croația și România îndeplinesc criteriile pentru aderare

Comisia Europeană anunță o strategie de reformare a Spaţiului Schengen: Bulgaria, Croația și România îndeplinesc criteriile pentru aderare
Publicat: 02/06/2021, 22:01

Comisia Europeană (CE) a solicitat extinderea spațiului Schengen către Croația, Bulgaria și România, care îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru aderarea la zona fără control la frontieră.

Agenția executivă a UE a propus o strategie „mai puternică și mai flexibilă” pentru spațiul Schengen, care include extinderea zonei către statele membre care nu s-au alăturat încă.

Comisia Europeană a transmis, miercuri, Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene un document intitulat „Strategie în sensul unei funcţionări complete şi reziliente a Spaţiului Schengen”.

Comunitatea Europeană a reafirmat că Bulgaria, Croația și România îndeplinesc toate standardele tehnice și a declarat că Consiliul European a făcut o evaluare pozitivă a pregătirii acestor țări și a decis că este timpul să fie acceptate.

„Pentru Comunitatea Europeană, extinderea spațiului Schengen către Croația, Bulgaria și România este o prioritate. Decizia lor de admitere nu depinde de noi. Am lucrat pentru extindere. Cred că faptele și investigația noastră arată că aceste trei țări sunt gata ”, a spus el.

Comisia și-a exprimat speranța că statele membre (Consiliul UE) va lua decizia în curând

De asemenea, Comisia Europeană consideră că şi Republica Cipru va putea adera la Spaţiul Schengen după finalizarea cu succes a procesului de evaluare.

Comisia Europeană a subliniat că acceptarea lor este, de asemenea, cheia consolidării încrederii reciproce în spațiul Schengen.

Înființat în 1995, spațiul cuprinde peste 400 de milioane de cetățeni cărora li se permite să treacă frontierele fără a fi supuși controalelor și controalelor.

Acesta include 22 din cele 27 de state membre ale UE, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția. Peste 3,5 milioane de oameni traversează în fiecare zi între statele Schengen.

Dar, în ciuda popularității sale, integritatea Schengen a fost grav afectată de două crize recente: afluxul de migranți și refugiați din 2015 și pandemia COVID-19. Ambele episoade au văzut multe țări din UE reintroducând controalele la frontieră, argumentând că circumstanțele extraordinare necesită măsuri extraordinare.

Cu scopul de a pregăti spațiul Schengen pentru epoca post-COVID și de a-l face „mai puternic și mai rezistent”, Comisia a dezvăluit o nouă strategie axată pe trei piloni: frontierele externe, măsurile interne și guvernanța.

Planul vine pe măsură ce economiile europene se redeschid după ridicarea restricțiilor coronavirusului și călătoriile transfrontaliere se normalizează treptat.

Cu toate acestea, începând de astăzi, șase națiuni Schengen (Finlanda, Islanda, Norvegia, Danemarca, Ungaria și Franța) au încă în vigoare controale legate de criza sănătății, în timp ce un alt grup format din șase (Norvegia, Austria, Germania, Suedia, Danemarca și Franța ) monitorizează mișcările care implică posibile amenințări teroriste și criminale.

„Cred că este important ca statele membre să aibă posibilitatea de a reintroduce temporar controalele la frontieră atunci când există o amenințare severă față de acea țară specifică”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, miercuri după-amiază, după prezentarea strategiei.

Comisia Europeană a declarat în ultimii ani în mai multe rânduri că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile și a cerut Consiliului să ia o decizie.

Unele state membre, cea mai vocală fiind Olanda, și-au exprimat reticența în legătură cu primirea Bulgariei și României.

În ceea ce privește Croația, aceasta ar putea intra înaintea celor două state membre mai vechi, după ce în 2019 Comisia a anunțat că îndeplinește criteriile pentru a fi primită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA