Comisia Europeană, despre PNRR: „România a solicitat o prelungire a perioadei de evaluare, iar Comisia a acceptat”

Comisia Europeană, despre PNRR: „România a solicitat o prelungire a perioadei de evaluare, iar Comisia a acceptat”
Comisia face precizări cu privire la evaluarea PNRR / Sursa foto: Comisia Europeană în România
Publicat: 11/06/2021, 14:35
Actualizat: 11/06/2021, 14:54

Comisia Europeană a dezmințit că ar fi respins Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, așa cum vehiculat în spațiul public, și a anunțat că a început o evaluare aprofundată a planurilor de redresare și reziliență pe care le-a primit. Executivul european a precizat că a acceptat o prelungire a perioadei de evaluare solicitată de România.

Comisia Europeană a primit planul de resdredare și reziliență al României și a demarat evaluarea profundă a planului, iar acest proces este în desfășurare, a precizat vineri instituția, pe contul de Facebook al Comisiei Europene în România.

Postearea este ilustrată cu o imagine care caracterizează drept fals ceea ce s-a vehiculat în spațiul public, respectiv „Comisia a respins PNRR-ul României”.

„Pe parcursul întregii perioade de evaluare, Comisia Europeană se află în contact permanent cu toate statele membre, inclusiv cu România, cu privire la conținutul planurilor lor de redresare și reziliență. Aceste schimburi sunt o parte cu totul normală și preconizată a procedurii de evaluare, astfel cum este prevăzut în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență [articolul 19 alineatul (1)]. România a solicitat o prelungire a perioadei de evaluare, iar Comisia a acceptat”, a transmis Comisia Europeană.

Comisia subliniase anterior că a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă pe care le-a primit și precizează că în această perioadă, nu va putea furniza o evaluare preliminară.

„Astfel cum este prevăzut în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență, pe parcursul întregii perioade de evaluare, Comisia va acționa în strânsă colaborare cu statul membru în cauză cu scopul de a clarifica orice potențială întrebare deschisă prin, spre exemplu, solicitarea de informații suplimentare.  Obiectivul nostru este de a colabora cu statele membre pentru a asigura utilizarea optimă a acestor fonduri”, se arată în precizările reprezențanților Comisiei.

Sursa: Comisia Europeană în România

Traseul declarațiilor

Conform unor documente obținute de jurnaliștii de la Aleph News, Comisia Europeană a reproșat României că datele privind costurile din documentele .xls nu corespund cu cele din documentele word pentru anumite proiecte.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că PNRR-ul prezentat de România a fost desființat de către specialiștii de la Bruxelles.

Ministrul Cristian Ghinea l-a contrazis pe Marcel Ciolacu, explicând că reprezentanții Comisiei nu au făcut altceva decât să pună unele întrebări legate de procedura de costing. Și premierul Florin Cîțu a scris, vineri dimineață, pe o rețea de socializare, că PNRR „nu a fost respins sau retrimis”. „Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Ulterior, în replică, Marcel Ciolacu spune că Ghinea este „un dezastru național” care scrie „baliverne pe Facebook”.

Fie că sunt observații de formă, fie că sunt observații de fond sau ambele, ”este absolut normală o negociere între cele două părți”, apreciază Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, într-un comentariu pentru GÂNDUL FINANCIAR.

Europarlamentarul Carmen Avram a comentat, pentru Gandul.ro, observațiile Comsiei Europene cu privire la PNRR, afirmând că  „planul, făcut de amatori, are cele mai rușinoase observații din UE”.

Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență este disponibil, în limba română, aici.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Carmen Grebenișan, declarată câștigătoare a Survivor România! Alina Ceușan a făcut anunțul. 'Este învingătoarea noastră...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
O casieră din Suceava a fost condamnată la închisoare pentru că nu a scanat produsele...
Regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos: Mit sau Adevăr?
ANIMAŢIE. Monica, moartă la 16 ani în accident, după ce prietena ei a vrut să...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
TOP-ul mașinilor pe care ar fi bine să le eviți
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Începe revoluţia anti-Putin! Legionarii vor mărşălui spre Moscova pentru a-l răsturna de la putere pe...
Enervantul Stelian Nistor de la Chefi la cuțite, în comă! Concurentul din echipa lui Florin...
Titanicul NU S-AR FI scufundat ÎN VECI dacă ACEST OM ar fi fost crezut pe...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informaţie pentru românii care nu stau la ADRESA DIN BULETIN! E OBLIGATORIU în termen de...
Tavi Clonda, după ce s-a scris că Gabriela Cristea a venit beată la emisiune: „Ce...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Evenimente de ziua copilului. Ce activități pentru copii se pot face de 1 iunie 2023