Prima pagină » Actualitate » Compania GOOGLE, acuzată de colaborare cu regimurile autoritare. Au fost șterse postări împotriva Kremlinului, inclusiv de la Navalnîi

Compania GOOGLE, acuzată de colaborare cu regimurile autoritare. Au fost șterse postări împotriva Kremlinului, inclusiv de la Navalnîi

Compania GOOGLE, acuzată de colaborare cu regimurile autoritare. Au fost șterse postări împotriva Kremlinului, inclusiv de la Navalnîi

Compania Google este acuzată că a colaborat, de-a lungul timpului, cu regimuri autoritare din întreaga lume și a eliminat conținut deranjant pentru acestea. Rusia și China se află pe listă, dar o investigație Observer, citată de The Guardian, dezvăluie „legătura” dintre Google și multe alte țări cu regimuri autoritare, dar și semne de întrebare pe „relația” cu regimuri democratice care doresc eliminarea de conținut.

Din anul 2011, gigantul tehnologic Google a colaborat cu administrațiile a aproximativ 150 de țări care doresc ca informațiile să fie șterse din domeniile lor publice, notează The Guardian.

  • Compania primește în mod regulat cereri de a elimina informații, din partea guvernelor naționale, la nivel global, precum și de la reprezentanți din Justiție, forțele de poliție și armată.
  • Informațiile pot fi eliminate din mai multe motive, respectiv „încălcarea drepturilor de autor, încălcarea confidențialității, defăimare sau pentru încălcarea politicilor companiei”.

Google ar fi interacționat cu dictaturi, regimuri sancționate și guverne acuzate de încălcări ale drepturilor omului

Pe lângă guvernele democratice ale lumii, însă, Google ar fi interacționat cu dictaturi, regimuri sancționate și guverne acuzate de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv cu poliția din Afganistanul controlat de talibani .

După cererile guvernelor Rusiei și Chinei, compania Google a eliminat conținut – cum ar fi videoclipurile YouTube ale disidenților, printre care și Alexei Navalnîi –  sau conținut care critica fenomenul corupției printre politicienii de la Beijing.

Până în iunie 2024, Rusia lui Putin a transmis către Google mai mult de 60% din cererile de eliminare. Cenzorul de internet al țării, Roskomnadzor, este una dintre agențiile guvernamentale care corespondează cel mai frecvent cu Google, mai scrie The Guardian.

  • La „ordinul” lui Roskomnadzor, compania Google a eliminat un videoclip de pe YouTube care ar fi expus „corupția în rândul politicienilor” și a formulat „unele amenințări retorice de acțiuni violente împotriva presupușilor politicieni corupți”, se arată în raportul Google.
  • De asemenea, cetățenii ruși au fost împiedicați să vizualizeze anumite postări pe platforma Blogger a companiei, care „au inclus critici la adresa istoriei și politicii militare ruse și a sărbătorilor patriotice rusești. De asemenea, a incitat la violență împotriva locuitorilor unui oraș rus”, se arată în raport.
  • Înregistrările YouTube cu protestatari ucraineni care ard un steagul rus și cu persoane care insultă simbolurile statului rus au fost, de asemenea, eliminate.

Apelurile lui Alexei Navalnîi, cenzurate de Google

În anul 2022, Google a cenzurat mai multe videoclipuri YouTube care făceau apel la proteste împotriva guvernului lui Vladimir Putin.

Alte conținuturi care îl criticau pe Putin, inclusiv recomandările de vot tactic ale fostului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, au fost blocate temporar în timpul perioadei electorale din septembrie 2021.

Roskomnadzor și alte entități guvernamentale ruse au solicitat, în același timp, ca Google să elimine aplicația Smart Voting a lui Navalnîi din magazinul său Play. Acest lucru s-a și întâmplat.

Acuzațiile de corupție au fost cenzurate la cererea Beijingului

În China, la cererea Ministerului Securității Publice, care supraveghează poliția și rețelele de spionaj politic intern, Google a eliminat peste 200 de videoclipuri.

Ministerul Securității Publice solicitase eliminarea a 412, dintre care 346 „conțineau acuzații de corupție în cadrul sistemului politic din Republica Populară Chineză sau povești despre oficiali guvernamentali de top”.

Google ar fi contribuit, de asemenea, la reprimarea libertății de exprimare în China, eliminând profilurile care îl imitau pe președintele țării, Xi Jinping.

Conturile de personificare online au fost interzise în 2015, după ce cetățenii chinezi le-au folosit pentru a-l critica în secret pe Xi și pentru a eluda legile cenzurii, care sunt unele dintre cele mai prohibitive din lume.

Cea mai recentă solicitare a Iranului către Google a fost în 2016, guvernată atunci, ca și acum, de liderul său suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Guvernul său executiv a vrut ca Google să cenzureze patru articole de conținut pe motiv de „hărțuire/hărțuire”. Google „nu a luat nicio măsură”, au precizat reprezentanții companiei.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Rușii nu l-au uitat pe Alexei Navalnîi. La un an de la moartea disidentului, oamenii depun flori la mormântul său și la memorialele din Rusia (VIDEO)

Putin mizează pe ERODAREA unității occidentale. „Trump nu va accepta toate cererile Kremlinului, dar este o fereastră de oportunitate pentru Rusia”

A murit Pinto da Costa, cel mai titrat PREȘEDINTE de club din istoria fotbalului. A câștigat 71 de trofee între 1982 și 2024

Acuzațiile DNA pentru care generalul cu 3 stele Cătălin Zisu a fost plasat sub control judiciar pe cauțiune

Rusia și China, tango în ARCTICA. Alianța strategică nu exclude suspiciunile: „Beijingul este un partener indispensabil, dar Moscova se teme”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și