Condamnarea regelui mexican al drogurilor „El Chapo” a fost confirmată de o curte de apel americană

Condamnarea regelui mexican al drogurilor „El Chapo” a fost confirmată de o curte de apel americană
Cunoscutul traficant de droguri, „El Chapo”, a făcut recurs împotriva sentinţei de condamnare pe viaţă / Foto: Mediafax
Publicat: 25/01/2022, 19:33

Regele mexican al drogurilor cunoscut sub numele de „El Chapo” va rămâne în închisoare după ce o curte de apel din SUA a refuzat să anuleze condamnarea sa pentru trafic de droguri din 2019, în ciuda unui raport potrivit căruia jurații au urmărit cazul în mass-media în timpul procesului său de succes.

Un complet de trei judecători de la Curtea de Apel a celui de-al doilea circuit al SUA din Manhattan a respins marți 10 argumente ale inculpatului, al cărui nume real este Joaquin Guzman, pentru un nou proces, inclusiv faptul că condițiile deplorabile din închisoare i-au subminat apărarea.

„Sunt sigur că domnul Guzman va solicita o revizuire la Curtea Supremă”, a declarat avocatul inculpatului Guzman, Marc Fernich, într-un e-mail. „Suntem dezamăgiți de faptul că acuzațiile substanțiale de abatere gravă a juriului continuă să fie măturate sub preș… totul, se pare, din cauza notorietății fără egal a acuzatului”.

Biroul procurorului federal Breon Peace din Brooklyn a refuzat să comenteze.

Guzman, în vârstă de 64 de ani, a fost condamnat în februarie 2019 pentru trafic de droguri în valoare de miliarde de dolari și conspirație pentru uciderea unor inamici, în urma rolului său de lider al cartelului mexican Sinaloa.

El a fost condamnat la închisoare pe viață în închisoarea Supermax din Colorado, cea mai sigură închisoare federală și a fost, de asemenea, obligat să renunțe la 12,7 miliarde de dolari.

Apelul lui Guzman s-a axat pe un articol din Vice News publicat la o săptămână după verdict, în care un jurat anonim a declarat că cel puțin cinci colegi jurați au urmărit acoperirea mediatică a procesului și au mințit în legătură cu acest lucru în fața judecătorului care a prezidat procesul.

Reportajul includea acuzații potrivit cărora Guzman ar fi drogat și violat adolescente, acuzații pe care avocații lui Guzman le-au negat și pe care judecătorul districtual Brian Cogan a refuzat să le permită în cadrul procesului.

Judecătorii în cazurile de mare notorietate îi instruiesc de obicei pe jurați să nu urmărească procesele lor în ziare, la televizor și pe internet, inclusiv pe rețelele de socializare.

Judecătorul de circuit Jon Newman a declarat că declarațiile neidentificate și necoroborate ale juratului neidentificat către Vice News nu au reprezentat „dovezi clare, puternice, substanțiale și incontestabile” care să îi impună lui Cogan să îi tragă pe jurați înapoi pentru interogatoriu.

„Niciuna dintre acuzațiile din articolul Vice News nu arată că vreun jurat nu a fost imparțial, că a nutrit prejudecăți împotriva lui Guzman sau că a fost în alt mod inapt să servească”, a scris Newman.

Newman a declarat că, de asemenea, în timpul procesului, Cogan a vorbit cu doi jurați care au văzut informații despre caz și a acționat în cadrul discreției sale, concluzionând că aceștia ar putea fi imparțiali.

Guzman a obiectat, de asemenea, că a fost închis, după extrădarea sa din ianuarie 2017, într-o celulă mică și fără ferestre, cel puțin 23 de ore pe zi, în Metropolitan Correctional Center din Manhattan, închis între timp.

Dar Newman a declarat că condițiile din închisoare, „oricât de dure ar fi fost”, nu au făcut ca procesul să fie inechitabil, citând antecedentele lui Guzman în ceea ce privește evadările din închisoare și gestionarea afacerilor sale ilegale din închisoare, precum și preocupările legate de siguranță dacă ar fi locuit cu alți deținuți.

Emma Coronel Aispuro, soția lui Guzman, a fost condamnată în noiembrie la trei ani de închisoare după ce a recunoscut că l-a ajutat să administreze imperiul său de droguri și că a fost implicată în evadarea sa din iulie 2015 dintr-o închisoare mexicană printr-un tunel săpat în celula sa. Guzman a fost recapturat în ianuarie 2016.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația