Condamnații fugari își pot achita transportul spre pușcărie. Cât poate costa “repatrierea” în România

Condamnații fugari își pot achita transportul spre pușcărie. Cât poate costa “repatrierea” în România
Publicat: 16/01/2024, 15:00

Unui condamnat fugar ar putea să i se impute cheltuielile pentru readucerea în România, mai exact în pușcărie. Mai explicit, facturile pentru toate demersurile statului pentru recuperarea fugarului, transportul său și al escortei, expertiză, onorariul de avocat etc. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a dezvăluit, în legătură cu proiectul aflat în discuții, că un fugar poate achita între câteva mii de euro şi 25.000 de euro, în funcție și de distanța destinației aleasă de condamnat. Anul 2003 este primul an în care putem se poate constata o scădere a numărului fugarilor, chiar dacă au fost și cazuri spectaculoase, ca cel al primarului Cherecheș, sau al asasinilor lui Adrian Kreiner.

Vestea bună legată de Ministerul Justiţiei este despre proiectul lege care spune că fugarul suportă costurile aducerii sale în ţară. Este un proiect pe care şi ministerul justiţiei îl doreşte foarte mult, şi eu personal am insistat foarte mult în elaborarea acestui proiect şi Guvernul a făcut o cauză din aducerea în ţară a fugarilor, a afirmat Alina Gorghiu marți, la Pitești.

Elementul de noutate este că din momentul în care legea va fi adoptată, fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară. Strategia pe care am avut o în vedere este aceea ca în anul 2024 statul român să meargă mai mult pe prevenţie, să găsească acele pârghii legislative astfel încât fenomenul fugarilor să fie diminuat şi sperăm ca într-o bună zi să fie blocat, a spus Alina Gorghiu în conferinţă.

Una-i Serbia, alta-i Madagascar

Ministrul Justiţiei a precizat că în cazul acestor fugari, costurile variază: ”Putem să vorbim de cazuri de fugari în care aducerea lor în ţară sunt relative mici costurile dar putem să vorbim şi de cazuri de fugari aduşi de la capătul lumii, cazuri care să implice costuri foarte, foarte mari. Acest fenomen al fugarilor a fost în creştere, de la an la an, anul 2023 este primul an în care putem să constatăm o scădere. În anul 2020, am avut conform datelor oficiale, ca număr de persoane faţă de care a fost dispusă urmărirea internaţională, 1.260 pentru ca în anul 2021 să avem 1.420. În anul 2022, am avut 1574 de persoane faţă de care s-a dispus urmărirea internaţională iar anul trecut, în 2023, am avut 1530 de persoane, deci a fost primul an cu scădere în privinţa acestui număr, nesemnificativă dar pot să vă semnalez scădere”.

Alina Gorghiu a menţionat că ”premisa care a stat la baza acestui proiect a fost aceea că trebuie să legiferăm măsuri de descurajare”. Alina Gorghiu a mai spus că, potrivit legislaţiei actuale, cheltuielile privind  procedura de extrădare efectută pe teritoriul României se suportă de statul român, prin bugetele autorităţilor.

Polițiștii români au zburat spre destinații de vis în 2023

”Dacă pornim de la premiza ca anul trecut Ministerul Afacerilor Interne a organizat un număr de 586 de misiuni pentru a putea aduce în ţară respectivele persoane care au fugit, va trebui să facem un calcul şi vă pot preciza că numai anul trecut, statul român a cheltuit ca să aducă înapoi fugari o sumă peste 10 milioane de lei.  Eu spun că este mult, raportat la faptul că acea persoană a decis să nu execute pedeapsa în România. Mi se pare incorect ca statul român să suporte şi costurile aducerii lui în ţară. Pentru un fugar adus pe cale terestră, dintr-o ţară vecină, costurile sunt mai mici, pentru fugarii pe care i-am adus din Madagascar costurile au fost foarte mari. Dacă ai avut bani să fugi în Madagascar, sigur găseşti bani să suporţi cheltuielile de aducere în ţară”, a arătat Gorghiu, adăugând că în cazul unei astfel de misiuni aeriene sunt implicaţi cel puţin doi ofiţeri de poliţie.

Cum pot fi recuperate cheltuielile

Ea a mai explicat că ”proiectul vizează cele două situaţii, astfel că, pentru fugarii care se sustrag în cursul urmăririi penale şi a judecăţii, cheltuielile cu aducerea în ţară vor fi adăugate celolalte cheltuieli legate de proces, costuri legate de expertiză, onorariul de avocat iar în cazul celor care fug după ce li s-a dat pedeapsa, cheltuielile cu aducerea lor pot fi recuperate printr-o cale separată, pe cale civilă”.

”Am început să discut cu cei din ANP despre proiect, cu colegii din Parlament, pentru că va trebui să găsim soluţia pentru a adopta acest proiect foarte repede, e o cale prin care statul Român va arăta că nu mai are niciun fel de înţelegere faţă de nişte oameni condamnaţi de justiţie”, a subliniat Gorghiu.

Ministrul a mai spus că costul variază pe fugar între câteva mii de euro şi 25.000 de euro, asta fiind plaja în care statul român trebuie să acopere cheltuieli pe fiecare om în parte.

Citiți și: UPDATE | Doi din presupușii asasini ai lui Kreiner au fost prinși în Marea Britanie. Marian Minae, în Irlanda de Nord, Laurențiu Ghiță, în Scoția

VIDEO. Cum a fost filmat primarul fugar Cătălin Cherecheș în Ungaria, înainte de a ajunge în Germania

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete