Consiliul Concurenței a amendat cinci companii farma cu 71 de milioane de euro în urma investigației declanșate de criza imunoglobulinei

Consiliul Concurenței a amendat cinci companii farma cu 71 de milioane de euro în urma investigației declanșate de criza imunoglobulinei
Publicat: 15/02/2022, 12:59
Actualizat: 15/02/2022, 15:11

Cinci companii farma străine și asociația reprezentativă au fost amendate de Consiliul Concurenței, după o investigație care a inclus și inspecții în Belgia și Italia, din care a reieșit că acestea s-au înțeles pentru a limita şi chiar a întrerupe aprovizionareai pieţei româneşti cu imunoglobuline, pentru a face presiuni asupra autorităților române.

Consiliul Concurenței a anunțat decizia de a sancționa cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umană, precum și asociația reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de peste 353 de milioane d elei (aprox. 71 milioane euro).

„Lipsa accesului la imunoglobuline  a pus în pericol viața pacienților”

Companiile sancționate provin din Elveția, Germania, Italia, iar asociația are sediul în Belgia. Cea mai amre amendă este de peste 125 de milioane de lei. În ordinea alfabetică, companiile sunt:

  • Baxalta Gmbh, Elveția – 109.372.066 lei
  • CSL Behring Gmbh, Germania – 76.840.182 lei
  • Biotest AG, Germania – 25.512.194 lei
  • Kedrion Spa, Italia – 16.111.871 lei
  • Octapharma AG, Elveția -125.181.860 lei
  • PPTA, Belgia: 375.521 lei.

Potrivit unui comunicat transmis marți, în urma investigației, care a fost declanșată în 2018, autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2015-2018, „cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităților de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să își creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit”.

Potrivit sursei citate, asociația reprezentativă, PPTA, a facilitat aceste practici anticoncurențiale și a contribuit prin propriile acțiuni la atingerea obiectivului comun, depășind, prin aceasta, sfera activităților specifice la nivelul unei asociații cu scopul de a influența procesul legislativ.

Consiliului Concurenței arată în documentele sale că imunoglobulina este o substanţă fabricată din plasma din sângele uman, cu rol esenţial în sistemul imunitar al corpului uman, prin aceea că atacă substanţele străine, cum ar fi bacteriile, şi asistă corpul în distrugerea lor. Imunoglobulinele normale sunt incluse pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind medicamentele esenţiale.

„Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esențiale destinate tratamentului unor multiple afecțiuni grave, a pus în pericol viața pacienților și a determinat autoritățile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicametele necesare pacienților, prin declanșarea Mecanismului European de protecție civilă, ceea ce indică, implicit, amploarea gravității situației generate pe piața națională”, subliniază Consilliul Concurenței.

Inspecţii simultane în România, Belgia şi Italia

În anunțul de acum aproximativ patru ani, din iulie 2018, când Consiliul Concurenței anunța declanșarea investigației, erau menționale zece companii companii producătoare şi deţinătoare ale autorizaţiilor de punere pe piaţă a imunoglobulinelor normale umane. Autoritatea de Concurență sublinia că au fost derulate inspecţii simultane în România, Belgia şi Italia.

Consiliul Concurenţei anunța atunci că a declanșat o investigație privind o posibilă înţelegere între unele companii producătoare şi deţinătoare ale autorizaţiilor de punere pe piaţă a imunoglobulinelor normale umane, iar acestea erau:

  • Biotest Pharma GmbH Germania
  • Octapharma Pharmazeutika Produktionsges Mbh Austria
  • Octapharma S.A.S. Franţa
  • Octapharma AB Suedia
  • Octapharma (IP) Limited Marea Britanie
  • CSL Behring Gmbh Germania
  • Kedrion Spa Italia
  • Baxter SA Belgia
  • Baxalta Belgium Manufacturing SA Belgia
  • Baxter AG Austria

Potrivit Consiliului Concurenței, companiile vizate de investigație erau membre ale Asociaţiei Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice (PPTA). „Investigaţia vizează un posibil comportament anticoncurențial ce constă în adoptarea unei strategii coordonate între aceste companii, prin limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină umană normală, de către aceste companii, cu scopul eliminării taxei clawback şi obţinerii unui cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, ameliorării marjelor de profit”, spunea la acea dată autoritatea.

În cadrul investigaţiei, au fost efectuate simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Belgia şi în Italia. Autorităţile de Concurenţă din cele două state au efectuat inspecţii la sediile companiei Kedrion din Italia (Milano şi Castelvecchio) şi al PPTA din Bruxelles, în condiţiile legale din aceste ţări, la solicitarea Consiliului Concurenţei din România, iar inspectorii români de concurenţă au asistat la desfăşurarea acestora.

Consiliul Concurenței preciza că atât în Belgia cât şi în România, inspecţiile inopinate fuseseră autorizate prin mandat judecătoresc şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Decizia Autorității de Concurență poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman