VIDEO | Klaus Iohannis, la prezentarea bilanțului CSM: Anomalii precum cele generate de SIIJ trebuie înlăturate

Publicat: 07/12/2021, 13:30
Actualizat: 07/12/2021, 14:37

UPDATE 2. Iohannis, apel la plenul CSM: Anomalii precum cele generate de SIIJ trebuie înlăturate

Președintele Klaus Iohannis a spus, marți, la bilanțul CSM că „așteptările românilor de a avea un sistem de justiție modern, independent și funcțional sunt la fel de actuale și legitime”.

„Pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a legilor justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate. Fac un apel astăzi, în fața plenului CSM, să folosiți întreaga dumneavoastră experiență pentru ca România să facă pași concreți în această direcție”, a spus Klaus Iohannis.

„Consiliul Superior al Magistraturii, prin rolul său constituțional, este un vector esențial în procesul de reformare a sistemului judiciar. De aceea, o atitudine proactivă, un dialog permanent și onest cu autoritățile implicate, cu profesioniștii din sistemul judiciar, cu asociațiile profesionale și o participare constantă a CSM la găsirea celor mai bune soluții la problemele sistemului judiciar sunt lucruri pe care cetățenii și profesioniștii din justiție le așteaptă. Îmi doresc ca discuțiile despre reforma sistemului judiciar să fie mai puțin politizate de partide, pentru ca accentul să fie pus pe substanța propunerilor, și nu pe câștigul de imagine”, a adăugat șeful statului.

UPDATE 1. Președinte CSM: Sistemul judiciar a trecut prin doi ani extrem de grei

„Am reușit un lucru extrem de important pentru magistratură, în acest an. Și anume declanșarea concursurilor de admitere în sistemul judiciar. Orice entitate, cu atât mai mult un serviciu public, trebuie să funcționeze cu un aflux continuu de personal, care să își desfășoare activitatea în condiții optime, liber de orice presiune. Sistemul judiciar a trecut prin doi ani extrem de grei”,  a spus Mihai Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, la prezentarea bilanțului anual al CSM.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prezintă, marţi, raportul de activitate pentru anul 2021. Amintim că în decembrie anul trecut, preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, declara, la începutul mandatului, că acest an trebuia să fie unul „al reconstrucţiei”. Ulterior, în septembrie, el declara că aşteptările sale în ceea ce priveşte Justiţia „nu au fost atinse”.

Raportul de activitate al CSM pe anul 2021 va fi prezentat în şedinţa care va începe la ora 13.00 şi va avea loc la Facultatea de Drept din Bucureşti, transmite news.ro. În trecut, preşedintele Klaus Iohannis a participat de mai multe ori la şedinţa de bilanţ a CSM.

Pe 3 decembrie 2020, Bogdan Mateescu a fost ales preşedinte al CSM. El a scris în proiectul de management că nici în anul anterior Consiliul nu a reuşit să aibă un mesaj unitar, iar procedura apărării independenţei „este în continuare departe de a fi eficientă”. Mateescu susţinea atunci că anul care urmează – 2021 – trebuie să fie un an „al reconstrucţiei”.

De altfel, în 4 martie 2021, plenul CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară, după afirmaţiile care s-au făcut în spaţiul public cu privire la sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti în Dosarul 10 august. Magistraţii au respins, însă, cererea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Stelian Ion, de apărare a sistemului judiciar în ansamblul său.

Tot în luna martie, preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face verificări în vederea apărării independenţei procurorilor, faţă de afirmaţiile ministrului Stelian Ion făcute cadrul unui interviu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?