Consumatorii de droguri, învățați cum să scape de Poliție, la festivalurile de muzică electronică. Autoritățile pregătesc măsuri fără precedent

Consumatorii de droguri, învățați cum să scape de Poliție, la festivalurile de muzică electronică. Autoritățile pregătesc măsuri fără precedent
Caracter ilustrativ
Publicat: 06/07/2022, 18:13
Actualizat: 07/07/2022, 03:22

Administratorii unei pagini de Facebook destinate iubitorilor de muzică electronică au publicat un mesaj prin care consumatorii de droguri care doresc să participe la festivaluri sunt învățați cum să evite eventualele probleme cu Poliția. Narcomanii sunt sfătuiți inclusiv și câte zile să nu se urce la volan în funcție de categoria de droguri pe care o preferă.

Organizat în luna iunie, pe Arena Națională, festivalul SAGA a fost primul eveniment de mare anvergură organizat după ridicarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Dealerii de droguri nu au ratat ocazia și au vândut sute de doze, la prețuri de trei ori mai mari decât în mod obișnuit.

În consecință, un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Republica Moldova, a murit de supradoză, iar alte trei persoane au ajuns la spital, în stare gravă, tot din cauza consumului excesiv de droguri.

Totuși, polițiștii antidrog și jandarmii aflați la datorie nu au stat cu mâinile în sân și au întocmit 119 dosare penale, dintre care unul chiar pe numele unui polițist din cadrul Brigăzii Rutiere București, care, așa cum s-a comunicat oficial, avea la el o „substanță de culoare albă”.

Moartea tânărului basarabean și numărul record de dosare penale au făcut ca problema consumului de droguri să fie amplu dezbătută în presă, mai ales că urmează și alte festivaluri de muzică electronică, la care sunt așteptați mii de fani ai acestui gen muzical.

În timp ce autoritățile au declanșat campanii de prevenire, administratorii uneia dintre cele mai cunoscute pagini de Facebook adresate iubitorilor de muzică electronică a anunțat că Poliția s-a lansat într-o adevărată vânătoare de consumatori de stupefiante și a publicat un set de recomandări pentru narcomani în așa fel încât aceștia să se poată droga fără să aibă probleme cu legea.

Toți câinii antrenați să depisteze droguri vor fi aduși la festivaluri

Toate drogurile confiscate la festival au fost trimise la Institutul de Criminalistică, pentru expertiză, după care toate persoanele implicate vor fi chemate la audieri.

„După cum bine știm, în urma incidentelor de la SAGA Festival, Ministerul Afacerilor Interne a pornit un război împotriva drogurilor și mai ales împotriva consumatorilor.
Pe lângă clasicele percheziții și filaje, au început, în forță, testarea cu aparatul drug test Drager 5000 a șoferilor.
Recomandările Fortza sunt următoarele:
● evitați să mergeți cu mașina la festivaluri și petreceri
● evitați să conduceți 2-3 zile după consumul de substanțe precum cox (n.r. cocaină), MDMA, speed, șamd.
● evitați să conduceți minim 5 zile după consumul de droguri ce conțin THC
● să o lăsați mai moale perioada asta.

Țineți minte, domnii polițiști au norme și trebuie să facă numărul de dosare și arestări până la finalul lunii”, au transmis administratorii contului respectiv.

Surse din Poliție au declarat, pentru Gândul, că nu există nicio dispoziție legată de întocmirea unui anumit număr de dosare penale pe numele celor care consumă substanțe interzise, dar vor fi luate măsuri deosebite pentru festivalurile următoare.

În acest sens, vor fi folosiți toți câinii antrenați să depisteze substanțele stupefiante aflați în dotarea Poliției Române, iar numărul de polițiști antidrog în civil, amestecați în mulțime, va fi suplimentat.

Mai mult, ofițeri antidrog aduși din toată țara îi vor căuta pe eventualii dealeri cunoscuți, în așa fel încât vânzarea de droguri în proximitatea locurilor în care se organizează evenimentele de acest gen să fie limitat cât mai mult.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase