Cooperarea dintre OMS și Kazahstan, un model pentru ”diplomația sănătății” în Asia Centrală (COMUNICAT DE PRESĂ)

Cooperarea dintre OMS și Kazahstan, un model pentru ”diplomația sănătății” în Asia Centrală (COMUNICAT DE PRESĂ)
Publicat: 20/10/2023, 08:11
Actualizat: 23/10/2023, 15:33

Într-o eră în care provocările globale de sănătate sunt din ce în ce mai interconectate, parteneriatul Kazahstanului cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din 1992 a căpătat o semnificație reînnoită. Poziționată în Regiunea Europeană a OMS, colaborarea Kazahstanului cu OMS subliniază complexitățile și necesitățile coordonării sănătății în Asia Centrală.

Prin intermediul acestei colaborări a fost abordată o multitudine de provocări regionale de sănătate, subliniind importanța eforturilor colective în sănătatea publică.

Încă de la înființarea biroului de țară al OMS la Astana, în 1994 – urmată de înființarea biroului specializat pentru asistență medicală primară în Almaty, fosta capitală a Kazahstanului – a existat un cadru instituțional structurat pentru a facilita colaborarea activă între Kazahstan și Organizația Mondială a Sănătății.

Acest cadru nu numai că a consolidat capacitățile sectorului sănătății, ci a asigurat și schimbul de bune practici și expertiză tehnică. Fundamentul acestei cooperări se află în acordurile de cooperare pe doi ani, care servesc drept foi de parcurs pentru inițiativele în domeniul sănătății.

Aceste acorduri detaliază domeniile strategice de focalizare adaptate provocărilor unice de sănătate cu care se confruntă Kazahstanul. Acordul 2022-2023, în special, subliniază importanța acoperirii universale a sănătății, asigurând că toți cetățenii au acces la servicii de sănătate esențiale fără dificultăți financiare.

În plus, acordă prioritate unui răspuns eficient în situații de urgență în sănătate, vital într-o eră în care amenințările globale pentru sănătate, cum ar fi pandemiile, sunt din ce în ce mai frecvente. Mai mult, acordul depășește nevoile imediate de sănătate, subliniind obiectivul mai larg de a promova o societate mai sănătoasă, care să cuprindă măsuri preventive, educație pentru sănătate și promovarea bunăstării generale în rândul populației.

Etapele colaborării dintre OMS și Kazahstan în domeniul sănătății

Colaborarea dintre OMS și Kazahstan are baze istorice profunde, cel mai bine exemplificate de rolul esențial al Kazahstanului în Declarația de la Alma-Ata privind asistența medicală primară din 1978.

Acest eveniment semnificativ – desfășurat sub egida comună a OMS și UNICEF – a fost un punct de cotitură, stabilind principii care au modelat, de atunci, perspectivele globale de asistență medicală primară. Patru decenii mai târziu, în 2018, discursul privind sănătatea a evoluat odată cu Declarația de la Astana privind asistența medicală primară, reflectând dinamica și cerințele în schimbare ale sănătății globale contemporane.

Astăzi, rezonanța Declarației de la Astana este departe de a se diminua. Viitoarea Conferință globală privind asistența medicală primară de la Astana – programată pentru 22-23 octombrie 2023 – este o dovadă în acest sens.

Această conferință, care marchează reperele Declarațiilor de la Alma-Ata și Astana, își propune să evalueze critic progresele, să evidențieze provocările și să determine următorii pași în peisajul în continuă evoluție al asistenței medicale primare.

Kazahstan, un centru pentru diplomația sănătății

Angajamentul strategic al Kazahstanului cu Organizația Mondială a Sănătății se extinde cu mult dincolo de simplele interacțiuni bilaterale. Națiunea kazahă și-a demonstrat, în mod constant, angajamentul față de guvernarea multilaterală a sănătății prin participarea activă la diferite organisme de conducere ale OMS, de la Adunarea Mondială a Sănătății până la Comitetul Regional pentru Europa.

Demonstrând statura sa în creștere în diplomația globală a sănătății, Kazahstanul a încheiat recent un acord pentru a găzdui cea de-a 73-a sesiune a Comitetului Regional OMS pentru Europa în capitala țarii, Astana.

Această sesiune viitoare are o importanță deosebită. Nu numai că ea coincide cu cea de-a 75-a aniversare a OMS și cu evaluarea intermediară a Programului european de lucru 2020–2025, dar readuce în atenție și Declarația de la Alma-Ata. Confluența acestor ocazii importante promite o agendă solidă.

Dincolo de a reflecta asupra realizărilor și provocărilor din trecut, delegații se vor angaja în discuții critice care caută susținere pentru o multitudine de planuri de sănătate publică. Subiectele de pe masă vor cuprinde de la sănătatea și bunăstarea refugiaților și migranților până la strategii de combatere a amenințării care se profilează a rezistenței antimicrobiene.

În plus, găzduind un eveniment atât de important, Kazahstanul nu oferă doar o locație. Oferă o platformă pentru colaborări sinergice, prezentând strategiile sale inovatoare de sănătate și reafirmându-și angajamentul de a avansa narațiunile globale în materie de sănătate.

Această adunare de la Astana poate amplifica rolul Kazahstanului ca element de legătură pentru diplomația în domeniul sănătății și dedicarea sa pentru cultivarea de soluții pentru provocările globale comune.

Kazahstan, un ”peisaj al sănătății” în evoluție continuă

Kazahstanul, în mijlocul tuturor colaborărilor sale internaționale, rămâne concentrat pe consolidarea infrastructurii interne de îngrijire a sănătății.

Ministrul Sănătății din Kazahstan, Azhar Giniyat, a remarcat eforturile țării de a rafina practicile de asistență medicală primară.

Până în 2023, 48 de organizații de asistență medicală primară, care cuprind atât zonele urbane, cât și cele rurale, intenționează să încorporeze practicile recomandate de OMS. Această mișcare se aliniază cu obiectivul țării de a optimiza îngrijirea centrată pe pacient și de a consolida detectarea precoce a bolii.

În plus, există o creștere vizibilă a serviciilor de consultanță și diagnosticare ale țării, completată de accesibilitatea sporită la tehnologiile medicale avansate. În timp ce Kazahstanul se bazează pe perspective internaționale, rămâne esențial să adapteze aceste abordări la nevoile și circumstanțele unice ale populației sale.

Un nou capitol în diplomația sănătății

Relația dintre Kazahstan și OMS subliniază importanța cooperării globale în abordarea provocărilor de sănătate. În timp ce Kazahstanul a beneficiat de afilierea sa la OMS, a luat, de asemenea, măsuri active pentru a integra standardele globale de sănătate în politicile sale interne.

Eforturile țării se extind dincolo de granițele sale, deoarece își asumă responsabilități precum găzduirea forumurilor de sănătate, cum ar fi cele de la Astana, indicând rolul său în discuțiile regionale despre sănătate.

Prin îmbinarea cunoștințelor internaționale cu nevoile locale, Kazahstanul navigheazăă pe calea diplomației sănătății, încurajând dialogul și colaborarea care ar putea aduce beneficii Asiei Centrale și poate oferi perspective pentru alte parteneriate globale.

Articol susținut de Ambasada Kazahstanului la București.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?