Cooperarea strategică dintre Rusia și China, provocare majoră pentru președintele Joe Biden: ”Amploarea și intensitatea unor astfel de mișcări necesită o atenție imediată”

Redactor:
Cristian Lisandru
Cooperarea strategică dintre Rusia și China, provocare majoră pentru președintele Joe Biden: ”Amploarea și intensitatea unor astfel de mișcări necesită o atenție imediată”

Vladimir Putin menține trupele rusești la granița cu Ucraina, iar China pune presiune crescândă lângă granița Taiwanului. Aceste mișcări militare de forță – ”fardate” sub forma unor exerciții militare prezentate drept „normale” – urcă tensiunea la cele mai înalte cote, în ambele regiuni, iar analiștii politici încearcă să creioneze scenarii pe termen lung și să anticipeze cum va depăși președintele Joe Biden această provocare majoră cu care se confruntă.

Ar putea fi vorba despre un ”scenariu de coșmar”, avertizează specialiștii, dar și de un adevărat test pe care președintele SUA Joe Biden trebuie să îl depășească la nivel geostrategic.

China și Rusia acționează pas cu pas, iar potrivit lui Frederick Kempe – autor, jurnalist premiat, președinte și CEO al Atlantic Council (n.red. – grup de reflecție pentru afaceri internaționale, cu sediul în Washington, fondat în 1961) – motivul principal l-ar constitui încercarea comună a Moscovei și Beijingului de a submina influența SUA la nivel mondial.

”Chiar dacă acțiunile Moscovei și ale Beijingului nu au ca rezultat o invazie militară, amploarea și intensitatea unor astfel de mișcări necesită o atenție imediată”, notează Frederick Kempe pentru CNBC.

Consiliul Atlantic a fost fondat cu misiunea declarată de a încuraja continuarea cooperării dintre America de Nord și Europa, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia și China, coordonare a acțiunilor și strategiilor

Oficialii SUA și aliații Statelor Unite ale Americii nu pot aborda superficial ipoteza că Rusia și China împărtășesc informații, constant, coordonându-și ”în umbră” din ce în ce mai multe acțiuni și strategii.

Săptămâna trecută, William J. Burns – directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) – a declarat că aceste acțiuni trebuie luate în serios, iar în ceea ce privește prezența trupelor militare ruse la granița Ucrainei pot fi luate în calcul și nedorite ”incursiuni militare limitate”.

Directorul CIA a abordat, în context, și acțiunile pe care le întreprinde Bejingul: ”China încearcă să exploateze îndoielile cu privire la angajamentul SUA față de regiune, să submineze democrația Taiwanului și să extindă influența Beijingului”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.

Vladimir Putin: ”Totul este posibil”

Întrebat – în octombrie anul trecut – cu privire la posibilitatea unei alianțe militare oficiale cu China, liderul rus Vladimir Putin a răspuns sec: „Teoretic este posibil”. 

În ultima săptămână, Rusia a concentrat un număr impresionant de militari și tehnică de luptă de-a lungul frontierei Ucrainei, fiind cea mai mare desfășurare de forțe de la anexarea Crimeei, în 2014. Oficialii de la Kiev au transmis că președintele rus Vladimir Putin a adus peste 40.000 de soldați lângă granița estică a Ucrainei pentru „exerciții de antrenament de luptă” peste un perioada de două săptămâni.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a aflat alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce condamnau activitatea militară a Rusiei la granița Ucrainei.

Administrația Biden a anunțat noi sancțiuni economice împotriva a 38 de entități rusești acuzate de interferențe electorale și atacuri cibernetice. Zece diplomați au fost expulzați, fiind introduce și măsuri care interzic instituțiilor financiare americane să tranzacționeze datoriile și obligațiunile de stat rus emise recent.

”Cea mai influentă relație bilaterală din Eurasia este parteneriatul strategic global China-Rusia de coordonare pentru o nouă eră”

Global Times

Antony  Blinken, secretarul de stat SUA: ”Acțiunile din ce în ce mai agresive ale Chinei”

În același timp, China și-a intensificat zborurile militare – peste 250 de misiuni numai în acest an – în zona de apărare aeriană a Taiwanului, nivelul fiind considerat unul fără precedent.

Secretarul de stat SUA Antony Blinken a declarat că administrația este îngrijorată de ”acțiunile din ce în ce mai agresive” ale Chinei și se angajează să se asigure că Taiwanul ”are capacitatea de a se apăra”.  Statele Unite și-au demonstrat, în continuare, sprijinul față de Taiwan, trimițând o delegație neoficială formată dintr-un fost senator american și doi foști secretari de stat adjuncți ai SUA.

Dincolo de problemele induse de pandemia de coronavirus, de dorința de a impulsiona economia americană și de a întări relația cu aliații, plus retragerea trupelor americane din Afganistan sau reluarea discuțiilor cu Iranul, președintele american Joe Biden nu poate lăsa în plan secund aceste acțiuni concertate și îngrijorătoare ale Rusiei și Chinei.

Frederick Kempe – a lucrat la The Wall Street Journal mai bine de 25 de ani, fiind corespondent străin, asistent editor și cel mai vechi editor al ediției europene a ziaruluieste de părere că această cooperare ruso-chineză va avea un impact major asupra următorilor ani, la nivel mondial.

Președintele American Joe Biden va trebui, firește, să descopere mutarea câștigătoare pentru a contrabalansa efectele relației Moscova-Beijing – militară, economică etc. – pe care strategii militari și nu numai o consideră, totuși, adevărata provocare a momentului.

O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Amenzi USTURĂTOARE dacă rupi florile la munte! Grijă mare, puțini români își permit să le...
NEWS ALERT Anunţ oficial. Data de la care masca nu mai este obligatorie pe plajă
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Răzbunarea românilor după uciderea ursului Arthur: Ratingul castelului Riegersburg a scăzut pe Google Maps
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Pe Cristian Boureanu l-au ajuns problemele vârstei. Unde a fost surprins fostul soț al Valentinei...
Ce decizie a luat Kaufland România după greșelile din magazine. Clienții au 14 zile la...
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide