Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: ”Dacă Rusia trece linia roșie va avea de suferit”

Redactor:
Cristian Lisandru
Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: ”Dacă Rusia trece linia roșie va avea de suferit”
Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: ”Dacă Rusia trece linia roșie va avea de suferit”

Vladimir Putin și-a masat trupele la granița Ucrainei, iar ministrul ucrainean de externe acuză Moscova că amenință cu distrugerea statalității Ucrainei și subminează, prin astfel de amenințări, toate eforturile diplomatice. Tensiunea din zonă crește cu fiecare zi care trece, iar ambele tabere par decise se nu cedeze niciun pas în acest ”război” al nervilor și al declarațiilor belicoase.

Dmytro Kuleba a susținut chiar astăzi, într-o conferință de presă, că oficialii Kremlinului – dar și unii analiști politici – recurg la amenințări, iar suveranitatea și integritatea țării sunt puse în pericol.

”Analiști și oficiali ruși amenință deschis Ucraina cu război și cu distrugerea statalității ucrainene”, a declarat Dmytro Kuleba, potrivit informațiilor transmise de AFP.

Dmytro Kuleba: ”Declarațiile Moscovei, menite să escaladeze tensiunile militare și submineze eforturile diplomatice”

Ministrul de Externe al Ucrainei a condamnat, de altfel, acțiunile coordonate de la Kremlin care subminează, permanent, toate eforturile diplomatice pentru dezamorsarea acestui potențial conflict.

Mai mult, oficialul ucrainean a lansat și un avertisment către Rusia, afirmând că există o ”linie roșie” – granița de stat a Ucrainei –, iar o intervenție rusă dincolo de această linie va fi urmată de o reacție rapidă.

”Condamnăm agravarea de către Rusia a situației privind securitatea, acțiunile și declarațiile Moscovei menite să escaladeze tensiunile militare și submineze eforturile diplomatice de a rezolva conflictul ruso-ucrainean. Linia roșie a Ucrainei este la granița de stat. Dacă Rusia trece acea linie roșie atunci va avea de suferit”, a avertizat Dmytro Kuleba în timpul aceleiași conferințe de presă.

Dmitri Peskov: ”Rusia nu amenință pe nimeni”

Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar de atunci se desfășoară un conflict deschis între Ucraina și separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas. Luptele au început în luna aprilie a aceluiași an, atunci când separatiștii pro-ruși au preluat controlul asupra unor localități din regiunile Donețk și Luhansk.

Pe de altă parte, Kremlinul a susținut, acum câteva zile, prin vocea purtătorului de cuvânt – Dmitri Peskov – că Ucraina este responsabilă de ”provocări”, fiindcă Rusia ”nu amenință pe nimeni”.

”Rusia nu amenință pe nimeni, nu a amenințat niciodată pe nimeni”, a spus el, acuzând forțele armate ale Ucrainei de multiple provocări (alte informații AICI).

OSCE: ”O creştere semnificativă a restricţiilor şi obstacolelor asupra libertăţii de deplasare”

De mai multe săptămâni, Kievul şi separatiștii pro-ruși din Donbas se acuză reciproc de escaladarea confruntărilor. În acest context alarmant, Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, alimentând îngrijărările în legătură cu declanşarea unei ample operaţiuni militare.

”Numărul de încălcări înregistrate în timpul ultimelor două săptămâni a atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului, fiind de trei ori mai ridicat”, a transmis Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) prin intermediul unui comunicat de presă. Tototdaă, reprezentanții misiunii desfăşurate chiar în zona de conflict au mai tras un semnal de alarmă, constatând ”o creştere semnificativă a restricţiilor şi obstacolelor asupra libertăţii de deplasare”. Aceștia au mai dezvăluit că nouă zboruri ale dronelor cu rază de acţiune lungă au fost ”afectate de interferenţe” (alte informații din raportul OSC pot fi citite AICI).

Situaţia de pe front din Donbas (regiune din estul Ucrainei care include Donețk și Luhansk) s-a deteriorat rapid la începutul anului, după ce armistiţiul fusese, o perioadă, respectat. Totuși, OSCE a anunțat că armistiţiul convenit de părţile implicate în conflictul din Donbas a fost încălcat de 2.756 de ori, începând cu data de 27 iulie 2020, atunci când acordul de încetare a focului a intrat în vigoare.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
FOTO. Imaginile momentului cu logodnica lui Ion Ion Țiriac! S-a pozat așa și fanii au...
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Părerea lui Gigi Becali despre George Simion. Surprinzător ce a putut spune despre liderul AUR
Tatuaje reale, pe durată limitată. Soluţia pentru cei care vor să se tatueze „fără regrete”
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Fotografia care a stârnit controverse pe Facebook: „Cine a spus că în Poliția Română sunt...
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Ce a făcut Regina Elisabeta la o lună de la moartea soțului. Nimic nu o...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A MURIT! Vestea ȘOC a momentului în România
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide