UPDATE/ DNA, despre dosarul lui Costel Alexe: ”Are interdicție de a părăsi țara”. Şeful PNL Iaşi se autosuspendă din funcție

UPDATE/ DNA, despre dosarul lui Costel Alexe: ”Are interdicție de a părăsi țara”. Şeful PNL Iaşi se autosuspendă din funcție
Sursă Foto: Costel Alexe, Facebook
Publicat: 28/04/2021, 12:00
Actualizat: 28/04/2021, 13:35

Costel Alexe, fost ministru al Mediului și actual președinte al Consiliului Județean Iași, a fost citat, marți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru a i se aduce la cunoștință că are calitatea de inculpat în dosar și că a fost plasat sub control judiciar. Alexe s-a autosuspendat din funcția de președinte al PNL Iași. 

Procurorii DNA au anunțat miercuri că fostul ministru al Mediu are interdicție de a părăsi țara
 Procurorii DNA au anunțat miercuri că fostul ministru al Mediu are interdicție de a părăsi țară și aceea de a nu comunica, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane, menționate în ordonanță, a comunicat DNA., potrivit unui comunicat de presă.
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 12/VIII/3 din 7 ianuarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând de la data de 27 aprilie 2021, până la data de 25 iunie 2021 față de inculpații:
– ALEXE COSTEL, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare,
– Persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare. (…)
La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.
                                                                                                                                                                                                              Extras din comunicatul DNA
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, potrivit sursei citate.
Știre inițială

Alexe a menționat că a fost invitat la DNA pe 27 aprilie și a căpătat calitatea de inculpat, însă nu a precizat dacă e vorba de dosarul în care este acuzat că a primit mită  sau de o altă investigație.

În urmă cu două zile, primarul orașului, Mihai Chirica, a fost și el inculpat într-un dosar al DIICOT care vizează folosirea ilegală a unui teren din Copou.

„Sunt nevinovat și am convigerea că voi demonstra acest lucru în instanță

„Consider că este un gest de onoare să mă autosuspend din funcția de președinte al PNL Iași. Partidul Național Liberal a susținut permanent lupta împotriva corupției prin toate măsurile pe care le-a luat nu doar de când este la guvernare, ci și când a fost partid în opoziție. Și eu personal am susținut lupta împotriva corupției, am promovat integritatea în activitatea mea politică și așa voi proceda și de acum înainte”, a spus Alexe pentru G4Media.

Fostul ministru al Mediului a mai precizat că își „va demonstra nevinovăția în justiție” și a luat decizia autosuspendării pentru ca „această nouă calitate pe care o am în dosar” să nu afecteze imaginea filialei.

„Echipa PNL Iași este profesionistă, am muncit foarte mult să construim programul de guvernare și viziunea de dezvoltare a comunității și am reușit să obținem cele mai bune rezultate pentru PNL la ultimele cicluri electorale.”

Klaus Iohannis: Ar fi cazul să reacționeze PNL public

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că PNL ar trebui să reacţioneze politic în cazurile preşedintelui CJ Iaşi, Costel Alexe, şi al primarului municipiului Iaşi, Mihai Chirica, urmăriţi penal de DNA, respectiv DIICOT.

„Ar fi cazul să reacţioneze politic şi PNL, dacă nu o vor face în următoarele zile, voi avea o discuţie pe această speţă„,a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

DNA a anunțat în luna ianuarie că a început urmărirea penală față de Costel Alexe. Fostul ministru e suspectat că a cerut și primit 22 de tone de tablă în valoare de 103.000 lei. Tabla provenea de la un depozit neînchis, pentru care România a fost condamnată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete