Craiovenii au inventat aplicația care poate ușura munca în foarte multe domenii. „Chirurgul își pune ochelarii și poate primi asistență de oriunde”

Publicat: 31/03/2024, 08:00

Aplicația, pe care cercetătorii au numit-o ARESA, ar putea revoluționa task-urile din domenii precum: medicină, educație, construcții, inginerie electrică si altele. Aplicația necesită ochelari inteligenți pentru a realiza o serie de activități în același timp. 

 „Aplicația noastră presupune, așa cum spune și acronimul, realitate augmentată integrată în partea de asistență inteligentă. Am reușit să implementăm, în această aplicație, tehnologii actuale, algoritmi de inteligență artificială, astfel încât comunicarea audio-video bidirecțională să fie la cele mai înalte standarde, a declarat conf. univ. dr.  Claudiu Popîrlan, cercetător.

Aplicația este folosită la o clinică în sfera chirurgiei

„Spre exemplu, chirurgul își pune ochelarii de realitate augmentată în timpul unei operații și transmite studenților, rezidenților sau altor chirurgi interesați întreaga procedură, având la dispoziție, prin intermediul aplicației, o comunicare audio-video eficientă. Simultan, prin ochelari, poate primi teleasistență de oriunde. Alți chirurgi îl asistă de la distanţă sau îi sugerează cum să procedeze într-o anumită zonă în care se intervine. În plus, după ce a terminat intervenția, totul este înregistrat, iar medicul poate face un tutorial pe care îl poate transmite celor interesați”, a declarat Cosmin Buzatu, membru în echipa de cercetare.

Aplicația a fost dezvoltată în cadrul Infrastructurii de Cercetare în Științe Aplicate din cadrul Universității din Craiova.

„Aplicația a fost dezvoltată în faza experimentală, de laborator (Technology readiness levels 3 sau 4), de Infrastructura de Cercetare în Științe Aplicate a Universității din Craiova, în parteneriat cu o întreprindere privată.  IMM-ul îl testează în mediul industrial în fază finală (Technology readiness levels 6). Aplicația a fost dezvoltată din fonduri proprii, dar îi tot aducem îmbunătățiri pentru că vrem să furnizăm produsul perfect. Tehnologia este cerută cu precădere de rețelele private de sănătate pentru teleconsultanță, dar și de cei din domeniul construcțiilor pentru vizite virtuale pe șantier”, a precizat prof. univ. dr. Leonardo Geo Mănescu, director al Infrastructurii de Cercetare în Științe Aplicate.

„Anul trecut am obținut aproape 52 de milioane de lei”

Pentru a avea rezultate, cercetătorii au nevoie de sprijin financiar pentru dezvoltarea unui produs.

„Noi avem un program prin care sprijinim inovația și transferul tehnologic, în sensul în care avem centre dedicate în care sprijinim această activitate, adică aparatura de care au nevoie este achiziționată, se plătesc deplasări, cercetări interdisciplinare, colegi de la alte universități. În general, universitatea pune foarte mare accent pe cercetare, de aceea finanțarea suplimentară a și crescut foarte mult, în anul 2019 obțineam în jur de 17 milioane de lei ca finanțare suplimentară, anul trecut am obținut aproape 52 de milioane de lei”, a declarat prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu – rectorul Universității din Craiova.

CITIȚI ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Sesiune fără pix. Studenții de la Universitatea Craiova dau examene pe…pârtie, pe scenă sau în sala de dans sportiv

EXCLUSIV | Elevii de clasa a XII-a din Craiova vânează specializările care le asigură salarii de top. „Sunt specialiști care câștigă peste 7000-8000 de euro pe lună”

Georgiana Stănescu
Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple