VIDEO | Demonstrații cu roboții viitorului. Studenții și doctoranzii Universității din Craiova le-au arătat elevilor tehnologia de ultimă generație la „Școala altfel”

Publicat: 04/03/2023, 12:26

Studenții, doctoranzii și profesorii i-au primit pe elevi în săli multimedia sau laboratoare. Tinerii au avut ocazia să vadă cum se fac aplicațiile pentru roboți, cum funcționează imprimantele 3D sau cum arată lumea prin ochelarii de realitate virtuală.

Robotul Pepper a atras cele mai multe priviri. Elevii au vorbit cu el și chiar au jucat x și 0 pe display-ul său. Pepper le-a arătat adolescenților cum se descurcă singur dacă este pus să rezolve o sarcină.

 “Este foarte interesant pentru că până acum am văzut roboți doar la televizor, iar acesta este fascinant. Ne bucurăm să avem ocazia să vedem cum se dezvoltă tehnologia în laboratoare”, a spus Alex, un elev.

Pepper a putut fi văzut doar în laborator pentru că este destul de mare. În schimb, colegul său, roboțelul NAO a făcut demonstrații în fața elevilor în Biblioteca Universității din Craiova. Acolo, studenții le-au arătat elevilor cum robotul programat de ei vorbește, cântă, dansează sau spune povești.

„Nao poate lua rolul unui asistent personal”

„Nao poate lua rolul unui asistent personal sau poate să fie implicat în aplicații bazate pe interacțiunea cu cei mici, cu precădere în cazul copiilor cu nevoi speciale. Nao este util pentru că poate să păstreze același nivel al conversației pe tot parcursul interacțiunii. Nu schimbă starea sau atitudinea față de copii, ceea ce îl face perfect. Bineînțeles, ne întrece pe noi oamenii din acest punct de vedere, pentru că noi nu vom reuși niciodată să aveam această performanță în vorbire, iar copiii cu nevoi speciale vor sesiza aceste schimbări la o persoană”, a precizat Ștefan Cismaru, doctorand.

Știința pornește, spre laboratoare, din cărți

Activitățile au avut loc la Infrastructura de Cercetare în Științe Aplicate, dar și la Biblioteca Universității din Craiova, la Facultatea de Științe sau în studioul TV al instituției. Pe lângă atelierele de robotică sau de realitate virtuală, copiii au vizitat și sălile de lectură ale bibliotecii. Cadrele didactice au vrut să le arate elevilor că știința pornește, spre laboratoare, din cărți.

“Am organizat aceste evenimente pentru a evidenția rolul cărților și al lecturii în dezvoltarea elevilor, pentru a scoate în evidență colaborarea strânsă dintre Biblioteca Universității din Craiova, cadrele didactice ale instituției și profesorii din învățământul preuniversitar. Totodată, în acest mod încercăm să atragem elevii către Universitatea din Craiova”, a declarat un reprezentant al Bibliotecii Universității din Craiova.

Conducerea instituției încurajează activitățile în care sunt implicați elevii.

„Porțile Universității din Craiova sunt în permanență deschise pentru elevi. Ei repezintă viitorul acestei instituții. Din rândul lor vom recruta următoarele generații de studenți, dar și viitorii profesori. În această săptămână, i-am primit în laboratoarele noastre sau am adus echipamentele în fața lor pentru a vedea îndeaproape tehnologia de care dispunem. În ultimii șapte ani, am investit foarte mult în digitalizare, dar și în echipamente de ultimă generație și ne bucurăm să le arătăm și copiilor cum ne desfășurăm activitatea. Avem încheiate protocoale de coaborare cu inspectoratele școlare pentru a facilita organizarea acestor ateliere educative”, a declarat prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu, rectorul Universității din Craiova.

Aproximativ 300 de elevi au vizitat Universitatea din Craiova în cadrul programului național “Săptămâna altfel”.

Georgiana Stănescu
Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Sume astronomice la MasterChef. Cât primesc Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea