Creșterea prețurilor carburanților va duce la scumpiri în lanț. Ce spun specialiștii din industria alimentară

Creșterea prețurilor carburanților va duce la scumpiri în lanț. Ce spun specialiștii din industria alimentară
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02/02/2022, 09:27

Creșterea prețurilor carburanților, dar și scumpirea utilităților, vor duce la scumpiri în cazul multor produse.

Spre exemplu, specialiștii din industria alimentară se așteaptă la creșteri importante ale prețurilor alimentelor, informează Digi24.

În ultima lună, prețul carburanților a crescut foarte mult. În ultimele zile, litrul de benzină sau motorină a depășit 7 lei în unele benzinării, cu 50 de bani mai mult decât la începutul anului.

Scumpirea carburanților îi afectează pe șoferi, mulți dintre ei spunând că vor trebui să renunțe la alte cheltuieli pentru a-și putea permite să mai meargă cu mașina, dar și pe micii antreprenori.

Andreea Anghel deține o afacere cu produse de patiserie la Galați și spune că a scumpit deja produsele de pe raft pentru a-și permite carburanții pentru cel opt mașini de transport de marfă pe care le deține.

„Toate aceste scumpiri și chiar și a combustibilului și a energiei în mod special se reflectă în prețul final pe care îl suportă consumatorul final, în prețul produsului automat”, spune ea.

Și alimentele de bază vor înregistra scumpiri

Președintele Asociației Producătorilor de carne de porc, Ioan Ladoși, spune că și prețul alimentelor de bază va crește.

Potrivit acestuia, scumpirea carburanților reprezintă „bomboana de pe coliva cărnii de porc românești”.

„La poarta fermei, noi primim pentru fiecare kilogram de carne de porc în viu 5,5 lei, iar în contextul scumpirilor, costul de producție a depășit deja 6,5 lei pe kilogram. Această creștere a prețului carburanților e bomboana de pe coliva cărnii de porc românești”, spune Ioan Ladoși.

Și Sorin Minea, președintele Romalimenta, spune că se așteaptă la creșteri de preț ca urmare a scumpirilor din ultima perioadă.

„Prețul nu se formează doar cu prețul la combustibil. Gândiți-vă că apare creșterea prețului la utilități, gaze, curent electric care vor genera o creștere mare, aparent devalorizarea și inflația, eventual unele majorări salariale, impozitele și toate aceste lucruri duc la o scumpire care poate să fie în unele cazuri spectaculoasă”, spune Minea.