Cristian Apetrei, specialist român în virusologie, stabilit în SUA, a devenit cetățean de onoare al orașului Iași și Doctor Honoris Causa al UMF

Publicat: 11/05/2022, 18:31

Unul dintre cei mai cunoscuți virusologi români, prof.dr. Cristian Apetrei, specialist în boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pttsburgh, SUA, a fost premiat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF).

Reputatul cadru didactic a primit cea mai înaltă distincție pe care o poate oferi o instituție de învățământ superior unei persoane care nu face parte din comunitatea academică: titlul de Doctor Honoris Causa.

Ceremonia de decernare a avut loc marți, 10 mai, ora 17.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași, la aceasta participând conducerea UMF Iași, în frunte cu rectorul, prof.dr. Viorel Scripcariu. Totodată, cu aceeași ocazie, Cristian Apetrei a devenit și cetățean de onoare al municipiului Iași, titlu oferit de primarul Mihai Chirica, prezent și el la eveniment.

Rectorul UMF Iași a explicat audienței că profesorul Cristian Apetrei este absolvent al universității, o personalitate de prestigiu mondial și un specialist care „și-a dedicat întreaga carieră studiilor de laborator extrem de importante în ceea ce privește virusologia”.

De altfel, zeci dintre postările de Facebook ale specialistului stabilit în SUA au fost preluate de pagina RO Vaccinare și au fost distribuite de sute de ori. Profesorul Apetrei a încercat, pe perioada pandemiei, să ofere cele mai noi informații din studiile științifice publicate în cele mai importante reviste din lume, într-un limbaj accesibil.

El a fost și unul dintre persoanele care i-a criticat în special pe medicii din România care s-au profilat ca opozanți activi ai vaccinării împotriva COVID-19 și a păstrării măsurilor de protecție sanitară. Cu atât mai mult cu cât unul dintre acești opozanți a fost prof.dr. Vasile Astărăstoae, unul dintre mentorii săi, fost rector al UMF Iași și fost președinte al Colegiului Medicilor din România.

La întâlnirea de la Iași, prof.dr. Cristian Apetrei s-a declarat onorat de ambele distincții și a declarat publicului că va încerca să fie un ambasador bun și muncitor pentru UMF și pentru oraș, continuând să fie un bun cetățean al orașului, chiar dacă s-a mutat de mulți ani peste hotare.

„Îmi aduc aminte prima zi începută aici, chiar în aulă, pe 15 iulie 1983, în prezenţa profesorului Zbranca şi a îndemnului său: «măi copii, aveţi grijă ce faceţi şi cum scrieţi să nu se întâmple vreo nenorocire». Am păstrat acest îndemn din prima zi a admiterii şi până în zilele noastre, dar am evoluat în acest timp în viaţă şi carieră. Nu am pus niciodată la îndoiala semnificaţia şi locul pe care-l ocupă în inima şi viaţa mea UMF-ul Iaşi şi vă mulţumesc foarte mult pentru această extraordinară onoare care mă leagă şi mai mult de acest loc”, a declarat prof.dr. Cristian Apetrei în discursul de după primirea distincției.

Recent, pe pagina sa de Facebook, profesorul Cristian Apetrei a început o serie de postări despre primele epidemii bănuite sau identificate din istorie și cum au afectat cursul civilizației moderne.

Sursă foto: sursa: Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer