Csaba Asztalos: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde. Adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate

Csaba Asztalos: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde. Adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate
Csaba Asztalos: Parteneriatul civil, inclusiv pentru cuplurile formate din persoane de același sex, ar putea deveni obligatoriu în 2021 în România. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 17/09/2021, 00:04

 Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat ca certificatele verzi COVID-19 nu ar trebui să fie implementată printr-o hotărâre de Guvern, ci doar printr-o lege adoptată de Parlament.

Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a spus că adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate.

„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerințele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al administrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricții sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat Asztalos Csaba.

Franța sau Italia a adoptat rcertificatele verzi COVID-19 în mod expres reglementate prin lege și nu prin acte administrative, cum ar fi hotărâri de guvern sau ordonanțe ministeriale, precizează Csaba.

Întrebat dacă cerința de a avea un certificat verde pentru a intra în anumite locații sau la evenimente reprezintă sau nu o discriminare, șeful CNCD a răspuns că adoptarea unei astfel de politici printr-o lege ar putea trece „testul de nediscriminare”.

„Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea să treacă testul nediscriminării, în sensul că nu ar fi discriminatorii dacă se urmărește atingerea unui scop legitim, iar măsura este una adecvată și proporțională cu scopul urmărit. În acest caz există un scop legitim, protecția sănătății publice, prevenirea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate și necesare și proporționale cu scopul urmărit”, a adăugat președintele CNCD.

Cîțu: Folosirea certificatului verde nu discriminează

Florin Cîțu a declarat joi seară, la TVR1, că folosirea certificatului verde COVID nu este o formă de discriminare, pentru că accesul este permis atât celor vaccinați, cât și celor care au trecut prin boală sau își fac test COVID.

„Eu zic că este o măsură bună, nu discriminează, este o măsură care permite activităților economice să continue”, a mai spus Cîțu.

Joi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat o decizie prin care se va introduce un certificat verde pentru COVID-19 în cazul în care gradul de infectare trece de 3 la mie, însă fără a depăși plafonul de 6.

Prin urmare, nu va fi sistată activitatea restaurantelor, cinematografelor, a instituțiilor de divertisment, iar evenimentele de genul nunților sau al botezurilor vor fi permise în cazul în care persoanele care participă sunt vaccinate, testate ori au trecut prin boală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Adevărul despre SERVICE-URILE AUTO. Ce trebuie să știe cei care își duc mașina la reparat
Iubitul Aryney Sabalenka a fost ucis la Miami Open, unde se află și Halep
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Rose Hanbury, presupusa amantă a prințului William, rupe tăcerea pentru prima dată despre infidelitate
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista