VIDEO | Cseke Attila: Avem 74.000 de medici, asistente, personal UPU, DSP, Ambulanță, care trebuie să primească salariu în decembrie și nu avem suma asigurată

Publicat: 17/11/2021, 23:29
Actualizat: 17/11/2021, 23:54

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat că este nevoie urgentă ca partenerii de coaliție de la PNL și PSD să găsească cât mai reprede soluții pentru înființarea Guvernului, întrucât este mare nevoie de rectificarea bugetară pentru a putea achita salariile angajaților din sănătate. El a precizat că în acest moment nu există o sumă asigurată pentru 74.000 de medici, asistente, personalul de la UPU, DSP, Ambulanță și rezidenți și trebuie găsite urgent soluții.

„Această coaliţie care s-a anunţat de câteva zile bune trebuie să-şi definitiveze programul de guvernare, acordul politic şi trebuie să găsească persoana premierului. Până la urmă toate celelalte sunt pe un făgaş normal, la care îi vedem finalul, dar persoana premierului a iscat această discuţie”, a declarat Cseke Attila.

Ministrul a afirmat că Ministerul Sănătății nu are asigurată suma necesară pentru plata a 74.000 de angajaţi care trebuie să primească salariu pentru luna decembrie, dar a înțeles că ar exista resurse financiare, însă trebuie găsit cadrul legal prin care pot fi accesați acești bani.

„Pe partea de buget al Ministerului Sănătății, ceea ce finanţăm noi, cheltuieli de personal, avem 74.000 de angajaţi care trebuie să primească salariu. Pentru luna decembrie, care înseamnă salariul pentru munca din luna noiembrie, nu avem asigurată această sumă. Soluţiile pot fi găsite, resurse financiare am înţeles că există, trebuie găsită soluţia juridică, legală prin care acest lucru se rezolvă”, a declarat Cseke Attila.

El ține să atragă atenția pe acest aspect, pentru a evita pe cât posibil o situație critică în rândul personalului sanitar.

„Încă nu suntem, nu am depăşit o anumită limită după care nu poate fi gestionată, sau am intra în întârziere de plată a salariilor la 15 decembrie, dar am semnalat această problemă pentru că (…) trebuie să nu ajungem într-o asemenea situaţie”, a mai spus ministrul.

El a precizat că cei 74.000 de angajaţi sunt personalul de la UPU, medici şi asistenţi, personalul din DSP-uri, cei din serviciile de Ambulanţă, dar şi rezidenţi.

„Trebuie să fim cu toţii responsabili (…) Eu am această speranţă că lucrurile se pot rezolva”, a mai declarat Cseke Attila, miercuri la Digi24.