VIDEO | Cseke Attila: Avem promisiune de ajutor din Danemarca, Polonia și Italia de personal medical

Publicat: 21/10/2021, 20:40
Actualizat: 21/10/2021, 23:26

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a declarat, joi, la B1TV, că sunt discuții cu mai multe state europene pentru a oferi ajutor României, în criza provocată de valul patru al pandemiei. El a precizat că avem promisiuni din partea unor state precum, Danemarca, Polonia sau Italia că ne vor ajuta cu personal medical, iar Serbia ajută cu concentratoare și anticorpi monoclonali.

El a afirmat că deja o parte din pacienții bolnavi de Covid, aflați în stare gravă, au fost transportați către Polonia și Ungaria și în următoarele zile și spitalele din Austria vor deschide drumul salvării pentru cetățenii români.

„Trimitem pacienți în străinătate. Am avut oferta din Ungaria, unde trimitem în continuare pacienți. Din păcate, patru persoane au decedat. În schimb, două persoane au fost detubate și au șanse să se întoarcă acasă. Azi am făcut prima operaționalizare de transport către Polonia. Trei pacienți au ajuns la spitalul din Lodz. Mâine și poimâine vom continua. Avem 20 de paturi. Probabil mâine vom trimite pacienți din Cluj către Austria.

Ministrul consideră că este imperios necesar să răspundem pozitiv și să acceptăm orice ajutor venit din UE.

„Trebuie să profităm, poate nu e cel mai indicat cuvânt, de orice fel de sprijin care ne vine. Am acceptat orice fel de sprijin. Am avut foarte multe contacte, mai ales câte state UE. Avem o listă de țări UE care ne-au promis ajutor”, a afirmat ministrul Sănătății.

Cseke Attila a susținut că în acest moment sunt discuții cu statele din UE pentru a primi un ajutor medicamentos și echipamente medicale vitale, iar alte țări ne-au promis că ne vor ajuta cu personal medical pentru a putea depăși această criză sanitară.

„Avem promisiune din Danemarca de a primi două echipe medicale. Ele vor ajunge la ”Matei Balș”. Sunt discuții cu partea italiană legat de personalul medical. Polonia a propus acest transfer, dar omologul din Polonia a spus că e posibilitatea să ne trimită personal medical. Ni s-a oferit sprijin din partea Serbiei – concentratoare și anticorpi monoclonali. Republica Moldova a trimis medici, asistenți medicali și paramedici, care lucrează la spitalul din Lețcani”, a declarat Cseke Attila.