VIDEO | Cseke Attila: Numărul infectărilor a scăzut, însă numărul deceselor și a persoanelor de la ATI este încă foarte mare

Publicat: 10/11/2021, 22:45
Actualizat: 10/11/2021, 23:10

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat miercuri, la Digi24, că scăderea numărului de infectări zilnice raportate nu reprezintă depășirea valului patru al pandemiei de Covid-19, întrucât numărul deceselor și a persoanelor internate la ATI este încă foarte mare în România. El a afirmat că România a atins 43% grad de vaccinare, din categoriile de vârstă de peste 12 ani, însă până nu vom atinge o rata de vaccinare așa cum se întâmplă în vestul Europei, vom fi expuși complet în fața virusului și în următoarele valuri.

„Numărul de infectări pe zi scade, dar asta nu înseamnă că scade și numărul pe spitale. În spitale în continuare avem o presiune uriașă. Din păcate numărul de decese este încă unul ridicat și încă o perioadă de timp așa se va întâmpla. Nici la ATI nu avem încă un număr de locuri suficiente ca să putem în interiorul țării să transferăm pacienți”, a declarat Cseke Attila.

Ministrul afirmat că 43% rata de vaccinare nu este nici pe departe suficientă pentru a atinge imunizarea de grup și până nu vom ajunge la un grad de imunizare similar țărilor din vestul Europei, vom continua să ne confruntăm cu grave probleme în a gestiona situația epidemiologică din țară.

„Acest val patru cu siguranță nu a trecut și mesajul, în niciun caz nu poate fi acela să ne relaxăm cu toții. Astăzi suntem la 43% rata de vaccinare pentru cei de peste 12 ani. Cu această rata de vaccinare noi suntem expuși pentru un viitor val patru în mod clar. Vedem ce se întâmplă în Europa cu un grad de vaccinare de 70-80%. Atâta timp cât vedem ca acest virus are pe unde circula, noi vom fi expuși în continuare”, a afirmat Cseke.

El atrage atenția ca doar prin imunizare vaccinală putem evita spitalizarea sau decesul din cauza Covid.

„Din ce vedem astăzi și în Occident, putem trage niște concluzii clare – se pare că toți vom fi imunizați, într-un fel sau altul. Sunt două soluții posibile – o soluție naturală, care este total imprevizibilă. Vedem deja persoane tinere, nevaccinate, fără comorbidități care au decedat și cealaltă soluție, mai convenabilă și corectă este vaccinarea și mesajul nostru este acela de a alege această variantă. Eu spun că nu o să se termine cu valul patru încă în România. Nici la 50% nu are cum. Noi trebuie să creștem rata de vaccinare în mod accelerat”, a precizat ministrul.

Întrebat dacă este de așteptat să crească din nou numărul infectărilor, odată cu începerea școlilor, ministrul a răspuns: Vom vedea săptămâna viitoare acest efect al deschiderii școlilor și după vedem ce facem cu putem să mergem mai departe. Recomand tuturor să încercăm să păstrăm în continuare normele de protecție sanitare. Dacă vom constata în următoarea perioadă că lucrurile sunt îmbucurătoare, atunci vom putea de niște criterii mai permisive.

Ministrul a afirmat că în urma deciziei de a începe școala în unitățile de învățământ care au o rată vaccinală de minimum 60% în rândul personalului didactic și auxiliar, numărul celor vaccinați a mai crescut, însă nu este suficient pentru a reveni la școală în condiții normale.

„După ce s-a anunțat pragul de 60% grad de vaccinare în rândul cadrelor didactice, ministrul a afirmat că rata de vaccinare a mai crescut, dar încă nu este suficient, procentul celor vaccinați ar trebui să crească în continuare”, a punctat ministrul.