Cum ALEGEM peștele proaspăt pentru masa de Buna Vestire: „Când apăsaţi cu degetul, carnea trebuie să revină rapid la starea iniţială”

Cum ALEGEM peștele proaspăt pentru masa de Buna Vestire: „Când apăsaţi cu degetul, carnea trebuie să revină rapid la starea iniţială”
Foto: Facebook / Paul Anghel
Publicat: 24/03/2023, 22:03
Actualizat: 24/03/2023, 22:46

Românii pun, în mod tradițional, pește pe masă în ziua de Buna Vestire sau Blagoveștenile din 25 martie. Este considerată o sărbătoare deosebit de mare, fiind zi cu dezlegare la pește pentru cei care țin Postul Paștelui.

Alături de sărbătoarea Floriilor, Buna Vestire este ziua în care Biserica a stabilit că cei care țin postul dur de 40 de zile pot mânca pește. De aceea, cu o zi înainte de sărbătoare, pescăriile și magazinele care vând pește proaspăt sau congelat sunt asaltate de clienți. Totuși, înainte de a cumpăra pește, fiecare trebuie să cunoască o serie de reguli pentru a nu fi victima unei toxinfecții alimentare, peștele fiind un produs deosebit de perisabil.

„În primul rând, te uiţi la ochii peştelui. Ei trebuie să fie clari, să nu fie înfundaţi în orbite sau tulburi. De asemenea, culoarea branhiilor este foarte importantă. Trebuie să fie o culoare vie, roşie, să nu prezinte o gelatină pe ele, să fie compacte. Carnea nu trebuie să fie uscată, iar când apăsaţi cu degetul pe ea trebuie să revină rapid la starea iniţială. Dacă luaţi peştele eviscerat, uitaţi-vă la coaste (oase), să fie intacte, nedesprinse de carne”, spune un pescar de la Marea Neagră, citat de adevarul.ro.

Sfaturile ANPC pentru consumatori

Şi reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au câteva sfaturi pe care trebuie să le urmăm pentru a avea un peşte prospăt pe masă:

  • Acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospeţime;
  • Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi etc.;
  • Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;
  • Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;
  • La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.

Inspectorii ANPC au descoperit cazuri de pește proaspăt amestecat cu pește vechi de câteva zile, pește vândut ca proaspăt, deși data de consum expirase, pește congelat cu glazură protectoare (gheață) mai multă decât este trecută pe ambalaj, produse preambalate etichetate incorect și altele.

„O abatere frecvent întâlnită este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezintă modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistenţă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropriu şi neautorizat”, spune Paul Anghel, director ANPC, potrivit mediafax.ro

Peştele şi produsele obţinute prin tranşarea acestuia au, în România, un termen de consum de 48-72 de ore de la momentul pescuirii, în schimb, acelaşi tip de produs, dar din import are termene de la 5 la 21 de zile, de la ambalare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Enervantul Stelian Nistor de la Chefi la cuțite, în comă! Concurentul din echipa lui Florin...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
O femeie a comandat o cafea în centrul Vienei fără să se uite în meniu....
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
TOP-ul mașinilor pe care ar fi bine să le eviți
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
S-a dat legea aşteptată de aceşti români, de la 1 iunie 2023. Cresc salariile şi...
O tehnologie IEFTINĂ tocmai a stabilit UN RECORD de eficiență
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ȘOC TOTAL în România: Patriarhul DANIEL...
O cunoscută cântăreață din România și-a micșorat sânii. Cum a reacționat soțul ei când a...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...