Prima pagină » Actualitate » Cum alegem și cum păstrăm alimentele de pe masa de CRĂCIUN. Sfaturile specialiștilor: „Trebuie să avem grijă”

Cum alegem și cum păstrăm alimentele de pe masa de CRĂCIUN. Sfaturile specialiștilor: „Trebuie să avem grijă”

Alexandru Cîrîc, de la Institutul de Cercetări Alimentare, a vorbit despre importanța depozitării corecte a alimentelor. El spune că oamenii trebuie să fie mai întâi atenți la ceea ce cumpără de sărbători, iar apoi să fie atenți la cum păstrează mâncarea în frigider. 

„În primul rând, trebuie să fim atenți la ce cumpărăm, ceea ce băgăm în frigider, până să fim atenți la cum păstrăm în frigider. Trebuie să avem grijă la prospețimea cărnii, trebuie să avem grijă la prospețime ouălor pe care le folosim la salata boeuf.

Trebuie să știm, de pildă, că salata boeuf, pe care o ținem în frigider, de obicei și câte o săptămână, nu este chiar cel mai bine de ținut acolo o săptămână, ci mai mult de trei zile deja prezintă un risc, trebuie spus că maioneza făcută în casă este tot de ținut trei zile, nu mai mult, pentru că de foarte multe ori această salată de boeuf e vedetă, o ținem acoperită, o ținem până o terminăm, putem să o ținem acoperită chiar și cu o folie alimentară, ca să nu oxideze. Tot ceea ce facem pentru masa de Crăciun, depozităm după aceea în cutii închise cât mai bine în frigider.

Ceea ce mâncăm la o masa scoatem din frigider și doar acea cantitate, nu scoatem întreaga cantitate, o încălzim, o refrigerăm iar, pentru că lucrurile acestea pot duce la dezvoltarea unor patogeni. Este bine să încălzim doar porțiile pe care le consumăm la o masa, fiecare încălzire și răcire permite dezvoltarea unor patogeni precum E.coli, Salmonella, Listeria, dacă există acolo, și asta ne poate face rău.”, a spus specialistul.

Ce greșeli fac românii de sărbători în privința mâncării?

„De foarte multe ori ținem platourile pe masa și 12 ore în noaptea de Crăciun sau de Revelion. Este bine ca platourile să le facem cât consumăm în două trei ore, restul să avem în frigider. Sunt alimente care sunt foarte greu de păstrat proaspete. O carne bine făcută se poate păstra o perioadă mai îndelungată decât un sos sau o ciorbă, așadar carnea foarte bine făcută o ținem și o săptămână în frigider, pe când ciorba ar fi bine să nu o ținem atât de mult.”, a mai spus specialistul.

Ce alimente de la masa de Crăciun pot fi congelate cu succes?

„Cărnurile, friptura poate fi congelată fără probleme, dar niciodată nu recongelăm alimentele, putem să congelăm inclusiv cozonacul, el poate fi folosit și în alte deserturi, nu vom congela emulsiile, sosurile, maioneza”, a mai declarat Alexandru Cîrîc.

CITEȘTE ȘI:

Recomandarea video

Mediafax
„Cel mai frumos loc de pe Pământ” – destinația europeană aproape lipsită de turiști, cu hoteluri de la 35 de euro pe noapte
Digi24
Cele două probleme care țin pe loc încheierea unui acord de pace Rusia - Ucraina, dezvăluite de Keith Kellogg
Cancan.ro
Motivul real pentru care Mirabela Grădinaru nu a votat. Răspunsul BIZAR oferit de Nicușor Dan
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume a primit o ofertă de nerefuzat
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Alegeri Primăria București 2025. Prezența crește pe seară. Director INSCOP: Va câștiga cine a făcut ceva treabă în București / Cum arată situația în prezent
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
O crimă care pune gaz pe foc în procesul de mobilizare din Ucraina, în criză de soldați. „Sunt incredibil de ruşinată”
Cancan.ro
Și-a părăsit iubita medic pentru Rodica Stănoiu! Noi detalii despre 'puiuțul' fostei ministrese a Justiției
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Efectul surprinzător al gazului ilariant împotriva depresiei severe