Cum comentează Ion Cristoiu interviul dat de Vladimir Putin lui Tucker Carlson. „A fost o catastrofă”

Publicat: 09/02/2024, 18:21
Actualizat: 09/02/2024, 19:32

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a comentat, vineri, afirmaţiile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul interviului acordat jurnalistului american Tucker Carlson, dar și profesionalismul omului de presă.

Tucker Carlson nu a fost un real partener de dialog al lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, în cadrul interviului care a fost postat pe site-ul jurnalistului american, spune Ion Cristoiu.

Întrebări „de telenovelă americană”

Interviul luat de Tucker Carlson lui Vladimir Putin a fost o catastrofă, jurnalistic vorbind, consideră Ion Cristoiu.

„Din punct de vedere profesional a fost o catastrofă, deoarece jurnalistul nu e un partener de dialog al lui Vladimir Putin și s-a transformat fără să vrea, într-un vehicul al mesajelor pe care a vrut să le transmită Vladimir Putin. Când spun asta nu mă refer la ceea ce presa tefelistă invocă, întrebări agresive, întrebări incomode, ci la faptul că jurnalistul american avea de ales între bomba de presă care consta în acceptarea lui Putin să dea un interviu și eventual și să refuze negocierile.

Este limpede că atunci când iei un interviu – și asta știu dintr-o experiență de 30 de ani – când îți dorești de la o personalitate să-ți dea un interviu neapărat, când îl cerșești, sigur ai o lovitură de presă, dar cel căruia îl cerșești interviul îți impune anumite condiții. Cred că așa s-a întâmplat cu acest interviu. El nu a fost cerut de Putin – și nu a spus că vreau cu orice preț un interviu și atunci sigur că putea să-și impună ziaristul. Și nu mă refer la întrebări, «Ce ați căutat în Ucraina?», ci la acele întrebări din care să se vadă că jurnalistul este partener de dialog. Nici un moment eu n-am văzut un partener de dialog. Erau întrebări din acestea, de telenovelă americană: «Și cum v-ați simțit?», «Și ați tremurat?», «Și de ce ați făcut?»”, consideră Ion Cristoiu.

„Postura lui Putin de smiorcăit chiar m-a amuzat”

Publicistul și scriitorul român este de părere că jurnalistul american trebuia să cunoască dosarele pe care le-a abordat și să reacționeze pentru a nuanța răspunsurile liderului de la Kremlin.

„Or multe dintre cele afirmate de Vladimir Putin puteau fi nu contrazise, nuanțate printr-o intervenție a jurnalistului care trebuia să cunoască foarte bine dosarul respectiv. Un singur exemplu vă dau: Vladimir Putem începe cu o chestiune care la el e clasică, și anume că, după 1989, Rusia a crezut că va ajunge și se va pupa cu America, deoarece nu mai era Uniunea Sovietică. Un jurnalist care știe cât de cât istorie i-ar fi spus: conflictul cu Uniunea Sovietică nu era un conflict dintre capitalism și comunist și un conflict dintre două super-puteri. Rusia se numea Uniunea Sovietică și tot Rusia a rămas și era un pericol pentru puterea numită Statele Unite ale Americii și invers”, a comentat Ion Cristoiu.

„Adică pe mine postura lui Putin de smiorcăit chiar m-a amuzat. Păi dar ce? El nu știe, nu se știe că istoria este alcătuită din luptă pentru putere. Adică cum credea el? Că acuma Statele Unite ale Americii vor spune «Bravo, nu mai sunteți comuniști, sunteți capitaliști, hai să ne pupăm»? Nu. În momentul în care America a văzut că Rusia e șubredă, sigur că a împins cu umărul în ea. Problema care trebuia întrebat Putin [este] de ce a fost Rusia atât de șubredă încât i-au trebuit 20 de ani să-și dea seama că NATO se va extinde înspre est”, consideră Ion Cristoiu.

Publicistul și scriitorul român a analizat și afirmațiile liderului de la Kremlin despre minoritatea maghiară din Ucraina.

„Și aș atrage atenția asupra unei ciudățenii care n-a fost discutată în România. La un moment dat, Vladimir Putin se referă la minoritatea maghiară din Ucraina, din Ucraina. Brusc, când vine rândul lui Tucker să zică, Tucker se referă la Transilvania. E o ciudățenie, pentru că, repet, Vladimir Putin niciun moment n-a spus că ungurii sunt împărțiți în țările din jur și că și în România. El se referea sigur la Ucraina, care este un fel de, zice el, închisoarea naționalității. E foarte ciudat la un asemenea rating – nu știu dacă din propria inițiativă – aruncă în joc o temă pe care, repet, nu a aruncat-o Putin, și anume faptul că și Transilvania, în Transilvania sunt maghiar și că și Ungaria ar putea să pretindă, asta mi s-a părut ciudat. Ar meritat văzut ce l-a apucat pe jurnalistul american să-și amintească de conflictul nostru cu Ungaria, în legătură cu Transilvania”, a conchis Ion Cristoiu.

Citiți și

INTERVIU ISTORIC | Vladimir Putin, față în față cu Tucker Carlson. Ce condiții pune liderul de la Kremlin pentru încetarea războiului

INTERVIU ISTORIC | Ce a răspuns Vladimir Putin la întrebarea „Cine a aruncat în aer Nord Stream?”. L-a luat prin surprindere pe Tucker Carlson

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator