„Cum este posibil ca un sportiv medaliat să primească 0 lei/lună?”. Umilință pentru cel mai rapid maratonist român. Ce i-a răspuns ministerul

Publicat: 15/10/2022, 17:14

Alexandru Corneschi, cel mai rapid maratonist român al momentului, și unul dintre cei mai buni sportivi, a scris, recent, într-o postare pe Facebook, că în ultimele două luni nu a primit niciun ban de la CSM Craiova, clubul la care este legitimat. Ce răspuns a primit de la Ministerul Sportului.

„Aceasta este prima și ultima postare în care mă “plâng” de condițiile sportului din România și aici mă refer la atletism. Probabil știți rezultatele mele din ultima perioadă, munca depusă și tot ce înseamnă câștigarea unei medalii sau câștigarea câtorva minute/secunde la o cursă de maraton.

Astăzi am primit un telefon în care am fost anunțat că nici luna aceasta nu sunt bani la club, după luna august care a avut aceeași soarta.

Că să va faceți o idee, primeam un salariu minim pe economie, pentru a susține toată această muncă… Repet, nu m-am plâns de banii primiți și am muncit mereu cu drag și cu speranța că va fi mai bine.”, a scris sportivul pe Facebook.

Potrivit atletului, doar o pereche de pantofi de alergare pentru maraton costă 800 de lei.

„Cum e posibil ca un sportiv medaliat și în continuă ascensiune poate primi 0 ron/lună pentru toată activitatea lui, în condițiile în care o pereche de pantofi de alergare pentru maraton sunt undeva la 800 ron, iar un masaj minim 100 ron, și să nu mai punem în calcul toate celelalte costuri.Sunt dezamăgit de tot ce se întâmplă…. “Mulțumesc” Ministerul Sportului, o să îngropați de tot atletismul românesc!”, a mai scris sportivul pe pagina sa de Facebook.

Luna trecută, în prestigiosul Maraton Internațional al Berlinului, Alexandru Corneschi a parcurs distanța de 42 de kilometri în 2 ore, 13 minute și 39 de secunde, ieșind al 3-lea european în ierarhia finală.

Sportivul a încasat puțin peste 16.000 mii de lei pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 1.300 de lei pe lună

Iată ce răspuns a primit Alex de la Ministerul Sportului:

”Referitor la postarea realizată de sportivul Alexandru Corneschi pe rețelele de socializare, în data de 12.10.2022, Ministerul Sportului face o serie de precizări, după solicitarea unui punct de vedere din partea clubului unde sportivul în cauză este legitimat.

Alexandru Corneschi, campion en-titre în proba de maraton (42,195 km), cu șanse reale la doborârea recordului național în această probă, este legitimat la CSM Craiova din anul 2016, după transferul de la CSM Bacău. Începând din luna imediat următoare transferului, a beneficiat de toate condițiile necesare bunei desfășurări a activității sportive de performanță (indemnizație sportivă, susținătoare de efort, condiții de pregătire, semicantonament, concursuri sportive etc.).

În fiecare an, de la legitimare, până în prezent, Alexandru Corneschi a primit premieri, în baza rezultatelor sportive obținute la concursurile naționale și internaționale, conform H.G. nr. 1.447 din 28 noiembrie 2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, cu modificările și completările ulterioare. Spre exemplu, în anul 2021, cuantumul premierii sportivului a fost de 16.230 lei net. Alexandru Corneschi a primit în fiecare lună indemnizație de efort, cu excepția unei singure luni din an, respectiv luna august 2022.

Pe fondul situației financiare de la nivelul clubului, conducerea acestuia, în urma unei discuții cu antrenorii, a decis ca plata sumelor acordate sportivilor pentru august 2022 să fie sistată temporar, urmând a fi reluată începând cu luna septembrie. Cheltuielile făcute de club în vederea asigurării condițiilor de pregătire pentru sportivul Alexandru Corneschi pe anul în curs, până în prezent, sunt în cuantum de 16.400 lei (indemnizații sportive, susținătoare de efort, semicantonamente).

De asemenea, premierea sportivului Alexandru Corneschi pe anul 2022, în urma participării la concursurile interne și internaționale, este în cuantum de 8.750 lei brut, urmând a fi plătită la finalul anului, în funcție de bugetul aprobat. Ministerul Sportului susține performanța sportivă și respectă munca și eforturile pe care sportivii români le fac în pregătirea lor”. este comunicatul Ministerul Sportului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?