Cum poți să ceri restituirea banilor dacă ai primit amendă pentru formularul PLF / Ce prevede legea și cât ai de așteptat după depunerea cererii

Cum poți să ceri restituirea banilor dacă ai primit amendă pentru formularul PLF / Ce prevede legea și cât ai de așteptat după depunerea cererii
FOTO: romanyahaber.com
Publicat: 17/08/2022, 08:02
Actualizat: 17/08/2022, 09:37

Unul dintre subiectele ce mai intens discutate în pandemie a fost legat de amenzile aplicate pentru necompletarea PLF. Acum, în Monitorul Oficial a fost publicată procedura și cererea pe care trebuie să o completeze persoanele care doresc să își primească banii înapoi, după ce au fost sancționați că nu au completat formularul electronic de intrare în țară.

Procedura de restituire de către organele fiscale locale a amenzilor plătite de români pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) la intrarea în țară a fost aprobată marți, 16 august, prin ordin al ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, și publicată în Monitorul Oficial.

La început, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, dar în februarie Guvernul a redus pragul minim al amenzii la 500 de lei, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.

Luna trecută, legea care prevede anularea amenzilor aplicate pentru nerespectarea obligației de a completa formularul digital de intrare în România (PLF) și restituirea banilor către românii care au plătit deja aceste amenzi a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial.

Cum pot cere restituirea banilor romanii care au plătit amenzi pentru necompletarea formularului digital PLF

Pentru a-și primi banii înapoi, românii trebuie să depună la organul fiscal local unde își au domiciliul, în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin al ministrului Dezvoltării, o cerere de restituire, notează HotNews.

Cererea de restituire se depune la organul fiscal local competent în format letric sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, împreună cu o copie a actului de identitate.

Cererea de restituire este însoțită de copii ale procesului verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată și trebuie să cuprindă următoarele elemente:

  • a) numele și prenumele solicitantului;
  • b) codul numeric personal;
  • c) domiciliul solicitantului;
  • d) suma și natura creanței solicitate la restituire;
  • e) codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
  • f) banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.

Cât ai de așteptat după ce depui cererea

Conform procedurii, după primirea cererii de restituire, organul fiscal local competent efectuează verificarea acesteia, a documentației anexate și a datelor din evidența pe plătitori.

Dacă organul fiscal local competent consideră că are nevoie de documente suplimentare relevante soluționării cererii, solicită prezentarea acestora.

  • Termenul de 45 de zile prevăzut pentru soluționarea cererilor de restituire, în conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se prelungește cu perioada cuprinsă între data la care s-a comunicat solicitarea de informații suplimentare și data înregistrării primirii acestor informații la organul fiscal local competent.”, se menționează în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Alte detalii procedurale

  • în cazul în care, după primirea documentației înaintate de solicitant și verificarea datelor din evidența pe plătitori, organul fiscal local competent constată existența unor obligații fiscale restante ale acestuia, sumele solicitate se vor restitui numai după efectuarea compensării acestor obligații bugetare restante.
  • în cazul în care suma de restituit este mai mică decât obligațiile restante ale solicitantului, se efectuează compensarea până la concurența sumei de restituit.
  • în cazul în care suma de restituit este mai mare decât suma reprezentând obligații restante ale solicitantului, compensarea se efectuează până la concurența obligațiilor restante, diferența rezultată restituindu-se solicitantului.
  • în situația în care solicitantul nu înregistrează obligații fiscale restante sau după efectuarea compensării, organul fiscal local competent emite o decizie de restituire a sumelor de la bugetul local (…).
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...