Cum se văd schimbările climatice din spațiu. „Am fost foarte întristați să vedem incendii peste secțiuni uriașe ale Pământului, nu doar în Statele Unite”

Cum se văd schimbările climatice din spațiu. „Am fost foarte întristați să vedem incendii peste secțiuni uriașe ale Pământului, nu doar în Statele Unite”
Publicat: 15/08/2021, 12:39
Actualizat: 15/08/2021, 13:38

Astronauții au o vedere mai bună asupra Pământului decât oricine, dar în ultima vreme este una descurajantă.

„Am fost foarte întristați să vedem incendii peste secțiuni uriașe ale Pământului, nu doar în Statele Unite”, a declarat astronautul NASA Megan McArthur pentru Insider.

Incendiile sălbatice se dezlănțuie în SUA, Canada, Grecia, Turcia, Italia, Algeria și Siberia. Colegul echipajului lui McArthur, astronautul francez Thomas Pesquet, a postat fotografii cu acele flăcările, potrivit Business Insider.

Incendiile sunt unul dintre cele mai vizibile semnale distinctive ale crizei climatice. În această vară, a apărut alături de valuri de căldură istorice și cea mai gravă secetă din vestul SUA din ultimii 20 de ani a Monitorului SUA de Secetă.

Un nou raport al Grupului interguvernamental ONU privind schimbările climatice (IPCC) avertizează că „vremea focului” va crește probabil până în 2050 în America de Nord, America Centrală, părți din America de Sud, Marea Mediterană, Africa de Sud, Asia de Nord, Australia și Noua Zeelandă. Asta înseamnă mai multe zile în care condițiile sunt suficient de calde, uscate și vânt pentru a declanșa și a susține incendiile sălbatice.

Cantitatea de combustibil disponibilă pentru a arde în acele locuri – vegetația uscată – este, de asemenea, probabil să crească, deoarece temperaturile în creștere fac ca aerul să absoarbă mai multă umiditate și să provoace mai multe secete.

Raportul IPCC, lansat luni, este prima parte a celei de-a șasea evaluări a grupului, care recrutează sute de experți pentru a analiza ani de cercetare științifică asupra schimbărilor climatice. Acești experți au stabilit că temperaturile globale vor crește cu siguranță cu cel puțin 1,5 grade Celsius peste media preindustrială până în 2040.

Acest lucru poate suna mic, dar aduce schimbări uriașe pe întreaga planetă, inclusiv topirea ghețarilor și a calotelor polare. Acest lucru contribuie la creșterea nivelului mării, iar apa se extinde pe măsură ce se încălzește, deci este practic sigur că oceanele vor continua să crească până la sfârșitul acestui secol. În cel mai bun caz, spun autorii IPCC, oceanele vor crește cu aproape un picior în următorii 80 de ani.

Dar există încă timp pentru a preveni încălzirea cu 2 grade Celsius și schimbările și mai catastrofale care ar aduce, se arată în raport.

„De-a lungul mai multor ani, oamenii de știință din întreaga lume au semnalat aceste probleme”, a spus McArthur. „Acesta este un avertisment pentru întreaga comunitate globală.”

Astronauții pot vedea și alte semne ale schimbărilor climatice: „Furtuni tropicale mari – acestea vin mereu și potențialele inundații care vin după ele”, a spus McArthur. „Putem vedea toate aceste efecte de aici sus.”

Viitorii astronauți vor observa probabil și mai mult

Raportul IPCC a constatat că anumite combinații de evenimente extreme, cum ar fi precipitațiile abundente și furtuna provocată de uragane, asociate cu creșterea mării, vor continua să facă inundațiile mai probabile în deceniile următoare.

Alți sateliți pot vedea, de asemenea, semne de secetă, cum ar fi rezervoarele uscate din California.

Arderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele și petrolul, schimbă drastic acea atmosferă subțire, umplând-o cu gaz care captează căldura.

În 2019, concentrația de carbon în atmosferă a fost mai mare decât în ​​orice moment în cel puțin 2 milioane de ani, potrivit raportului IPCC. Concentrațiile de metan și oxid de azot – gaze cu efect de seră mai puternice decât dioxidul de carbon – au fost mai mari decât în ​​orice moment în cel puțin 800.000 de ani.
Pe măsură ce aceste gaze umplu atmosfera, acestea împiedică tot mai multă căldură de la soare să revină în spațiu. Asta face ca temperaturile globale să crească și să provoace vremea extremă pe care astronauții o urmăresc îngrozită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom