Cum văd grupurile politice din CGMB trecerea bugetului pe anul 2023. De la promisiuni pentru Pasajul Doamna Ghica și transport mai civilizat, la reproșuri pentru Proiectul Ciurel | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Cum văd grupurile politice din CGMB trecerea bugetului pe anul 2023. De la promisiuni pentru Pasajul Doamna Ghica și transport mai civilizat, la reproșuri pentru Proiectul Ciurel | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Publicat: 03/02/2023, 19:15
Actualizat: 03/02/2023, 19:23

Grupurile politice PNL, USR și PMP au votat, vineri, bugetul Capitalei, cu 29 de voturi „pentru”, în timp ce grupul PSD, în semn de protest, a părăsit sala înainte de vot. Președintele de ședință, Andrei Rigu (USR), a declarat, pentru Gândul, că în buget sunt „creșteri semnificative” pe multe domenii, în timp ce Valeriu Șuhan (PSD) susține că bugetul a fost construit incorect, făcând referire la proiectele sociale care au primit mai puține fonduri.

Ședința de vineri în care s-a votat bugetul Capitalei nu a fost lipsită de tensiuni. Cei de la PSD au părăsit sala, însă, majoritatea PNL – USR – PMP a aprobat bugetul pe anul 2023.

„Bugetul Capitalei votat astăzi reprezintă rezultatul unui efort comun pentru a stabili cele mai bune destinații fondurile pe care PMB le are la dispoziție.

În bugetul propus, sunt creșteri semnificative în multe domenii, plecând de la sănătate, îngrijire parcuri și curățenie, tratamente DDD, investiții și reabilitări/reparații, PUG, fonduri europene la un nivel neimaginat de vechile administrații și până la managementul traficului, reabilitări de drumuri, transport în comun și parcări publice.

Astfel, USR a depus amendament pentru mai mulți bani pentru spitalele Bucureștiului: + 43 milioane lei (reparații, investiții in Spitalele Sf Luca și Colentina, Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu), mai mulți bani pentru parcuri: + 29 milioane lei (reparații, investitii noi), investiții în sport: +2,4 milioane lei”, a declarat, pentru Gândul, Andrei Rigu, consilier USR.

Potrivit lui Andrei Rigu, bugetul prevede și investiții în marile proiecte de infrastructură.

„Mai mult, proiectele importante de investiții începute trebuie să continue, iar pentru cele care trebuie finalizate în acest an era nevoie ca votul bugetului să nu fie întârziat. Exemple: Pasajul Doamna Ghica; modernizarea reţelei de termoficare; Penetraţia Prelungirea Ghencea – Domneşti şi Supralărgirea Bulevardului Ghencea; pistele pentru biciclişti”, a mai declarat Andrei Rigu pentru Gândul.

Pe de altă parte, Valeriu Șuhan, consilier PSD îl acuză pe Nicușor Dan că nu a construit corect bugetul.

Consilier PSD: „Am depus un amendament de bun simț, care îndrepta din greșelile care s-au făcut în elaborarea bugetului”

„Am depus un amendament de bun simț, care îndrepta din greșelile care s-au făcut în elaborarea bugetului. Noi cei de la PSD am părăsit sala, ca o formă de protest, pentru că se refuză orice formă de dialog cu opoziția. Este o viziune greșită a democrației, o viziune șchioapă a ceea ce înseamnă democrația”, a declarat pentru Gândul Valeriu Șuhan.

Potrivit consilierului PSD, un proiect extrem de important pentru fluidizarea traficului este neglijat de către executivul din Primăria Capitalei.

„S-au plătit 70-80 de milioane de euro din bugetul Capitalei pentru Podul de la Ciurel, iar Nicușor Dan nu vrea să-l continue. Este absurd ce face, pentru că drumul de la Ciurel către Autostrada București – Pitești ar fi o variantă foarte bună pentru cei care acum sunt obligați să circule pe „Iuliu Maniu”, un bulevard extrem de aglomerat și extrem de poluat. Și asta în condițiile în care Nicușor Dan a câștigat alegerile după ce a promis că vom avea un oraș mai puțin poluat și mai verde, iar el nu a plantat nici măcar un copac”, a mai declarat Valeriu Șuhan pentru Gândul.

Amendamentul celor de la PSD prevedea, printre altele, suplimentarea cu 630 de milioane de lei pentru plata stimulentelor financiare, suplimentarea cu 56 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor pentru proiectul „Bancă de alimente, Cantină socială, Centru de asistenţă pentru mamă şi copil şi reintegrare socio-profesională”.

Stelian Bujduveanu, PNL: „Propunerea de buget a Primarului General a avut câteva lacune”

În ceea ce privește grupul PNL, viceprimarul Stelian Bujduveanu este de părere că propunerea de buget a Primarului General a avut câteva lacune.

„Propunerea de buget a Primarului General a avut câteva lacune, pe care PNL le-a corectat astăzi, când s-a votat bugetul Capitalei. Consilierii generali PNL au solicitat și au obținut finanțare pentru obiective concrete, adică nevoi imediate ale oamenilor: de astăzi sunt bani pentru transport public mai civilizat, străzi mai bune, iluminat public și noi locuri de parcare”, este de părere Stelian Bujduveanu.

Buget de 11,3 miliarde de lei

Proiectul de buget s-a aflat în dezbatere publică, iar aparatul executiv al Municipalității estimează pentru anul 2023 un buget total de 11,393 miliarde de lei, sumă din care bugetul propriu este de 8,091 miliarde de lei.

La cele peste 8 miliarde de lei se adaugă bani din fonduri nerambursabile de 1,6 miliarde de lei și venituri de la instituțiile subordonate, de aproximativ 2,6 miliarde de lei.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase