Cum vedea Nicolae Ceaușescu Bucureștiul în anul 2080?! Totul apare într-un documentar făcut „pentru strănepoți, în 1980! (VIDEO)

Cum vedea Nicolae Ceaușescu Bucureștiul în anul 2080?! Totul apare într-un documentar făcut „pentru strănepoți, în 1980! (VIDEO)
Dictatorul Nicolae Ceaușescu (FOTO - Arhiva Gândul)
Publicat: 05/03/2021, 17:19
Actualizat: 05/03/2021, 17:37

Pe vremea comunismului, a fost realizat un documentar despre viitorul Bucureștiului sau, altfel spus, despre viziunea lui Nicolae Ceaușescu în legătură cu fața Capitalei în anul 2080.

Taxiuri-papuc, ducând în spate fete care cântă la harpă, pe strada Artei, 21 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, porci crescuți printre blocuri și trafic auto aproape inexistent.

Așa credea dictatorul român că va arăta Capitala peste aproximativ 60 de ani, începând de acum. Sau, cel puțin așa arată secvențele unui documentar de aproape 14 minute, din arhiva Studioului de Film „Alexandru Sahia”, intitulat sugestiv „Pentru strănepoți. Încă ceva despre București”.

A fost realizat în anul 1980, pentru generațiile viitoare, de către Paula și Doru Segall și selectat de cercetătoarea Adina Brădeanu de la University of Westminster, să facă parte din colecția Sahia Vintage 1, potrivit A1.ro.

Otrăviți ani la rând de Ceaușescu! Milioane de români au căzut în capcană: „La începutul lunii decembrie 1984…”

Chiar dacă unii români nostalgici spun că „a fost mai bine pe vremea lui Ceaușescu”, o dezvăluire recentă vine să distrugă acest mit, cel puțin în privința alimentației.

Mihai Demetriade, consilier superior la CNSAS, a scris pe Facebook despre cum a descoperit o femeie că parizerul consumat de milioane de români în epoca de aur era cancerigen! Evident, totul a fost mușamalizat la acea vreme.

Marilena Vasile a verificat conținutul a 49 de probe luate din mezeluri, care se vindeau în Capitală și în Ploiești. Ea le-a cercetat deoarece era inginer chimist, angajată la o sucursală din Ploiești a Inspectoratului General de Stat pentru Controlul Calității Mărfurilor.

Specialista a descoperit o cantitate de fosoliant, un adeziv „alimentar” toxic care a ajuns în mezeluri pentru că Nicolae Ceaușescu a decis să reducă importurile de adjuvanți alimentari. Adezivul a fost folosit, încă din 1982, la fabricarea mezelurilor.

Documentul oficial din arhiva CIA, despre ce credeau în 1989 spionii americani că se va întâmpla cu Nicolae Ceaușescu, înainte de Revoluție

Un document declasificat din arhiva CIA, în care era analizată situația din țările din estul Europei înainte de Întâlnirea de la Malta din 1989, dezvăluie ce știa și ce credea spionajul american că se întâmplă în România lui Nicolae Ceaușescu cu mai puțin de o lună înainte de Revoluția din 22 Decembrie 1989.

Din doment reiese că agenții americani de informații erau la curent cu situația din țară, însă că nu aveau nicio idee despre sfârșitul violent al regimului, care a venit la câteva săptămâni după.

Analiza a fost întocmită de către George Kolt, șeful Direcției de Analiză Sovietică, trimisă către CIA. Documentul conține o scurtă analiză a statelor europene aflate sub influența Uniunii Sovietice: Cehoslovacia, Republica Democrată Germană, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia și România.

Memorandumul realizat de către Kolt se numește „Europa de Est în jurul Întâlnirii de la Malta”, s-a desfășurat între președintele SUA, George Bush Sr. și liderul URSS, Mihail Gorbaciov, fiind considerată la acea vreme simbolică pentru încheierea Războiului Rece. Americanii nu se așteptau la schimbări majore în societatea românească, conform raportului.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului