Cum vor călători cei care au avut COVID, dar n-au fost la doctor și nu au dovezi? Răspunsul lui Andrei Baciu

Cum vor călători cei care au avut COVID, dar n-au fost la doctor și nu au dovezi? Răspunsul lui Andrei Baciu
Cum vor călători cei care au avut COVID, dar n-au fost la doctor și nu au dovezi? Răspunsul lui Andrei Baciu
Publicat: 04/06/2021, 06:56

Numeroși români au avut deja COVID, dar au dus boala fără probleme și nu au fost la doctor. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, estima recent că numărul lor este de 5 ori mai mare decât o arată evidențele oficiale.

Cum ar putea acești oameni să demonstreze că au imunitate ca să se poate bucura, de pildă, de certificatul verde, pentru a călători nestingheriți?

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a oferit explicații, joi seara, la Digi24, cu privire la cea mai bună soluție.

Andrei Baciu a explicat de ce testul pentru anticorpi nu este acceptat oficial pentru a fi introdus în certificatul verde ca dovadă a trecerii prin boală.

„Dacă și-au făcut totuși un test prelevat de un cadru medical, rezultatul pozitiv al acestuia este transmis către DSP sau raportat în platforma Coronaforms și ar trebui să fie în sistem. Dacă totuși nu se găsește în sistem, din punct de vedere teoretic – dar strict teoretic – ar mai fi posibilitatea determinării anticorpilor, care însă nu a putut să fie standardizată. Problema aici este de a seta un base-line, a avea un standard unic pentru determinarea anticorpilor, pe care nu îl avem. Din punct de vedere medical, trebuie să ai date și dovezi științifice foarte solide”, a spus Andrei Baciu.

Vaccinarea, soluția pentru românii care au trecut prin boală, dar nu au mers la spital

O altă soluție ar fi ca aceste persoane să se imunizeze cu unul din serurile disponibile.

„Sau există o soluție și mai bună: să se vaccineze”, a adăugat secretarul de stat, explicând că un test este valabil maximum 72 de ore și, în plus, costă, pe când vaccinul anti-COVID-19 este gratuit.

„Este foarte ușor, vă vaccinați”

„Mai mult de atât, facem un test, mergem în Grecia și e posibil ca Grecia să treacă pentru România dintr-un scenariu în altul: din scenariul verde să treacă în scenariul galben sau din scenariul galben să treacă în cel roșu. Pe condițiile existente în acest moment, doar vaccinarea este cea care te scapă de carantină pentru scenariul roșu. Pentru scenariul galben, și un test RT-PCR negativ în ultimele 72 de ore”, a arătat Andrei Baciu.

„Deci, este foarte ușor, oriunde te duci, stai 15 minute, aștepți, nu trebuie să faci nimic special, nu trebuie să inițiezi un proces, să faci o programare. Mergeți în aeroport, vă vaccinați și ai certitudinea că nu intri în carantină când te întorci, dar cel mai important este faptul că-ți oferă o protecție pentru tine și pentru familie”, a conchis Andrei Baciu.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase