Dan Vîlceanu: Nu renegociem nimic la PNRR. 9,4% din PIB, cel mai mare procent alocat pensiilor până acum

Dan Vîlceanu: Nu renegociem nimic la PNRR. 9,4% din PIB, cel mai mare procent alocat pensiilor până acum
Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 27/01/2022, 19:48

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat joi că Planul Național de Redresare și Reziliență nu va fi renegociat așa cum cere cu insistență partenerii de coaliție din PSD.

„Nu există niciun fel de discuție privind renegocierea PNRR. Cred că o spun a cincea oară și o să o spun și a 10-a oară dacă este nevoie. Există acel termen 2023 când poți face ajustări și când poți să ai unele discuții, dar nu există niciun fel de renegociere în ceea ce privește PNRR”, a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul spune că procentul 9,4% din PIB stabilit prin PNRR este cel mai mare pe care l-a avut România.

„Faptul că există diverse atitudini politice ale unor miniștri sunt de înțeles, sunt și oameni politici, nu o să le comentez astăzi aici, la Guvern, pentru că nu este instituția de la care să încercăm să facem politică sau să dăm mesaje politice.

Vreau doar să vă spun că România, până în prezent, nu a avut niciodată alocat pensiilor un procent de 9,4% din PIB, tot timpul a fost mai mic, așa că acest procent de 9,4% din PIB nu este un procent neîndestulător dacă ne referim la ce s-a întâmplat până acum în România, ci este un procent mai mare”, a declarat secretarul general al PNL”, a afirmat Vîlceanu.

El a afirmat că primul lucru care trebuie făcut în reforma pensiilor este eliminarea inechităților din sistemul de pensii.

Cred că trebuie să ne concentrăm în primul rând pe reforma sistemului de pensii din România, pe modul în care eliminăm inechitățile, pentru că îi deranjează cel mai tare pe români, faptul că indiferent de sistemul de pensii de care vorbim – că vorbim de militari, că vorbim de CFR-iști, că vorbim de ce vreți dumneavoastră, funcționari publici – faptul că există un cetățean care a ieșit la pensie acum cinci ani și are pensia mult mai mică decât cel care a ieșit la pensie anul trecut generează o nemulțumire.

Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl rezolvăm, eliminarea inechităților, asta înseamnă o lege nouă a pensiilor. La asta se referă Comisia și autoritățile române la asta s-au referit în momentul în care am negociat PNRR, eliminarea inechităților, o lege a pensiilor nouă, corectă și cu pensii decente, dacă nu foarte bune”, a adăugat oficialul.