Daniel Horodniceanu, trimis la judecata Secției de procurori a CSM, pentru scandalul din trafic. ”A manifestat atitudine agresivă, intimidantă”

Daniel Horodniceanu, trimis la judecata Secției de procurori a CSM, pentru scandalul din trafic. ”A manifestat atitudine agresivă, intimidantă”
Publicat: 27/06/2023, 12:53
Actualizat: 27/06/2023, 12:59

Inspecția Judiciară a constatat că modul în care vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Horodniceanu, s-a comportat în trafic, după ce a fost oprit de un echipaj de poliție dintr-o comună din Iași, la începutul lunii mai, constituie abatere disciplinară și a propus Secției pentru procurori în materie disciplinară cercetarea lui, pentru a decide asupra vinovăției și eventualele sancțiuni.

Surse judiciare au spus, pentru Gândul, că dacă în urma judecării în fața Secției pentru procurori în materie disciplinară a faptelor lui Daniel Horodniceanu, acesta primește chiar și doar avertisment pentru cum s-a comportat în fața polițiștilor, riscă să își piardă mandatul de vicepreședinte al CSM.

Faptele analizate de Inspecția Judiciară s-au petrecut în noaptea de 5 spre 6 mai, în comuna Schitu Duca, unde Daniel Horodniceanu a fost oprit de un echipaj al Secției 1 de poliție rurală. Oprit de polițiști, după miezul nopții, pentru că ar fi circulat cu viteză și nu ar fi semnalizat intrarea în depășire, procurorul Daniel Horodniceanu i-a întrebat pe poliţişti dacă ştiu cine este şi i-a ameninţat că îi va reclama șefilor IPJ Iași.

”Daniel Horodniceanu a pus interlocutorii într-o poziție umilitoare”

Inspecția Judiciară, care s-a autosesizat și a analizat cazul lui Daniel Horodniceanu, a constatat că faptele acestuia de la începutul lunii mai intră în categoria abaterilor disciplinare.

În sesizarea trimisă Secției pentru procurori în materie disciplinară, Inspecția Judiciară a semnalat că, din analiza faptelor lui Daniel Horodniceanu, după ce a fost oprit în trafic de agenți de poliție, acesta ”s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat”.

Fapta a fost încadrată la abaterea disciplinară, prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea 303/2022, raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare.

”A amenințat cu repercusiuni pentru a primi un tratament favorabil”

Totodată, Inspecția Judiciară a constatat că, în timpul interacțiunii cu agenții de poliție, Daniel Horodnieanu ”și-a declinat și afirmat repetat  calitatea de procuror”.

”A amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii”, a concluzionat Inspecția Judiciară.

Fapta constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea 303/2022.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului Daniel Horodniceanu.

”Menționăm că exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția procurorului cercetat disciplinar”, a precizat Inspecția Judiciară.

Verificările au început în 8 mai, când Inspecția Judiciară anunța că s-a autosesizat, după ce, în noaptea de 5 spre 6 mai, vicepreședintele CSM a fost implicat într-un incident cu polițiști dintr-o comună de lângă Iași.

Filmare halucinantă cu fostul șef DIICOT, oprit de poliție: „Nu mă cunoașteți? O să vă dau legitimația de procuror. Vorbesc eu cu șeful IPJ”

Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT și actual vicepreședinte CSM, apare într-o filmare halucinantă, în care se ia la ceartă cu polițiști care l-au oprit pentru că a depășit fără să semnalizeze. Horodniceanu îi amenință pe agenți că va vorbi cu șeful IPJ Vaslui.

„De ce m-ați oprit?

V-am spus cine sunt, sunt procuror șef Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoașteți? Dar de ce nu mă cunoașteți oare?”, așa s-a adresat vicepreședintele CSM agenților de poliție care l-au oprit în trafic, într-o localitate din județul Iași.

Când i s-au cerut actele, fostul șef al DIICOT a scos mai întâi legitimația.

„Terminați cu prostiile astea, nu știți cu cine vorbiți”

„O să vă dau legitimația mea de procuror (…)

Terminați cu prostiile astea, nu știți cu cine vorbiți.

Sunteți foarte scrupuloși la datorie. Dar ce faceți voi? Faceți patrulă pe strada principală? (…) Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului”, mai spune Horodniceanu, așa cum apare în filmarea publicată de jurnalist.ro.

În continuare, fostul șef AL DIICOT îi întreabă pe polițiști dacă vor să-i învețe el cum să-și facă treaba.

„Nu văd cum aveți tupeul ăsta cu un procuror care a  condus structura de crimă organizată a țării”.

După ce a fost oprit în trafic, Daniel Horodniceanu nu a fost sancționat de polițiști, ci doar a primit un avertisment.

Daniel Horodniceanu a fost șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din anul 2015 până în 2018. Procurorul este în prezent vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului