EXCLUSIV | Daniel Tudorache: ”În urmă cu doi ani mi-au făcut percheziție pentru achiziția de tablete și acum sunt suspect pentru termoscannere. Ordonanța DNA are 2.700 de pagini”

EXCLUSIV | Daniel Tudorache: ”În urmă cu doi ani mi-au făcut percheziție pentru achiziția de tablete și acum sunt suspect pentru termoscannere. Ordonanța DNA are 2.700 de pagini”
Publicat: 21/10/2022, 18:38

Deputatul Daniel Tudorache, urmărit penal de DNA într-un nou dosar, pentru achiziții făcute în pandemie, când era primarul Sectorului 1, a declarat, pentru Gândul, că nu înțelege de ce l-au pus procurorii sub acuzare și susține că nu știe cât au costat termoscannerele, pentru care a cerut suplimentare după ce directorul care se ocupa de achiziții i-a spus că nu sunt suficiente pentru toate școlile. 

Fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care mai sunt urmăriți penal fostul edil Marian Vanghelie și alte 54 de persoane, pentru achiziții supraevaluate și supradimensionate de nebulizatoare, termoscannere și tablete făcute de instituții din cadrul primăriilor sectoarelor 1 și 5, în primul an de pandemie, prin care s-ar fi produs prejudicii de aproape 68 de milioane de lei.

Eu încă sunt confuz, nu înțeleg nimic. Nu înțeleg de ce sunt eu acuzat. Mă surprinde că acum doi ani mi-au făcut percheziție pentru achiziție de tablete și după 24 de luni spun că sunt suspect pentru achiziția de termoscannere.

Pe mine mă acuză că am propus Consiliului Sector 1 o suplimentare de buget pentru că directorul care se ocupă de asta – și trebuia să fie termoscannere la fiecare intrare de școală – mi-a zis că mai trebuie achiziționate pentru că nu acoperă necesarul și eu i- am zis să întocmească hârtiile, ca să propun Consiliului suplimentare de buget. Habar nu am cât au costat sau ceva legat de achiziție, nu era treaba mea. Încă citesc la această ordonanță de începere a urmăririi penale, are 2.700 de pagini, dacă vă puteți imagina”, a spus Daniel Tudorache.

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie spune că procurorii DNA au vrut ”să împuște doi iepuri dintr-o dată”, pe el și pe fostul edil Daniel Tudorache, ceilalți 54 de suspecți fiind ”victime colaterale”.

„Acum o săptămână, am fost chemat la DNA să mi se aducă la cunoștință învinuirile astea multe. Ce să mai comentez? Eu nici în fața lor nu am dat vreo declarație, am dreptul la tăcere, abia la instanță, dacă or să trimită dosarul, o să fac declarații, că acolo am încredere, aici, nu.

După cum vedeți, DNA, cu acest dosar, vrea să împuște doi iepuri dintr-o dată, pe Daniel Tudorache, ca să îl termine definitiv, și pe mine, din alte motive. Probe nu au. Restul din dosar sunt oameni care nu au făcut nicio ilegalitate, dar sunt așa-zise victime colaterale, ca să îi sperie și să accepte să scrie ce vor ei, procurorii”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Marian Vanghelie.

Fostul primar al Sectorului 5 susține că a fost întrebat de procurori dacă îi este frică, iar răspunsul lui a fost că ”doar nebunilor nu le este frică”.

La DNA, nu s-a modificat nimic, se merge pe aceleași proceduri și procurorii sunt conduși de vechea gardă. Să știți că la DNA m-au întrebat dacă îmi e frică și le-am zis așa: că sunt la al 25-lea dosar și 20 le-am câștigat și că sentimentul de frică e uman, doar nebunilor nu le este frică. Mie îmi e frică și nu-mi e, dacă mă înțelegeți!”, a mai spus Marian Vanghelie.

DNA: ”Pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare”

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală pentru 56 de persoane, printre care și foștii primari Marian Vanghelie și Daniel Tudorache, pentru achiziții supraevaluate făcute de instituții din cadrul primăriilor sectoarelor 1 și 5, în primul an de pandemie, prin care s-au produs prejudicii de aproape 68 de milioane de lei. În 2020, când au fost făcute achizițiile, Marian Vanghelie era consilier la Consiliul Local al Sectorului 5, iar Daniel Tudorache era primarul Sectorului 1, în prezent fiind deputat.

”Profitând de alocările bugetare pentru achiziționarea de bunuri și servicii și de programele aprobate de Consiliile locale ale sectoarelor 1 și 5 ale Municipiului București, pentru achiziții necesare în perioada pandemiei de COVID-19, grupul infracțional organizat, coordonat de suspectul Vanghelie Marian Daniel, ar fi acționat în maniera descrisă anterior în scopul fraudării fondurilor publice: destinate achiziției de termoscannere și tablete, alocate pentru Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1; alocate cu titlul de capital social / majorare capital social pentru Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1 SA și folosite la achiziția de nebulizatoare pentru biodecontaminare, ale societății ECONOMAT Sector 5 și folosite la achiziția de tablete.

Ca exemplu, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial. În ceea ce privește contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparență de legalitate, funcționarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 și al ECONOMAT Sector 5 București, cu sprijinul expertului în achiziții publice, consultant al celor două autorități contractante, ar fi întocmit documentații false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). În realitate, atribuirea acestor tablete s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitație, prin proceduri nelegale de negociere fără publicarea prealabilă”, susțin procurorii DNA.

Marian Vanghelie este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (4 fapte, din care una în formă continuată), instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 fapte, din care 3 în formă continuată), instigare la fals material în înscrisuri oficiale (2 fapte, din care una în formă continuată), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Pe Daniel Tudorache, procurorii DNA îl acuză de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase